Zapraszam na #ciastojakzobrazka ;) , a w zasadzie ciasteczka jak z obrazka - dokładniej makaroniki ;) . Uwielbiam makaroniki - jednak nie te klasyczne na bazie migdałów. Wolę bardziej wyrazistszy smak czy to orzechów włoskich czy jak dziś ziaren sezamu. A że zbliżają się święta, pomyślałam, że przygotuję makaroniki w wersji bożonarodzeniowej, nawiązującej zdecydowanie do polskiej tradycji pieczenia pierniczków. Przyprawa korzenna w połączeniu z sezamem nadaje ciasteczkom niesamowitego smaku, nie wspominając o zapachu, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia pierniczkowych makaroników. Przełożyłam je wyjątkowym kremem korzennym - domową wersją kremu Speculoos. Przepis na ten krem sprawdza się idealnie, a przy okazji wykorzystamy żółtka, które pozostaną z jajek po przygotowaniu makaroników.
Jak widzicie dzisiejsza wersja makaroników nie jest całkiem zwyczajna. Ale to nie koniec... Makaroniki pierniczkowe postanowiłam nieco uatrakcyjnić i nadać im przepiękny świąteczny wygląd. Co powiecie na pierniczkowe makaroniki bałwanki i pierniczkowe makaroniki renifery? Super - prawda? To do dzieła - takie makaroniki możemy przygotować wcześniej i je zamrozić - po rozmrożeniu będą tak samo pyszne.
Przepis bierze udział w akcji #beko "Ciasto jak z obrazka" - idealne świąteczne ciasto z Beko.
Pierniczkowe makaroniki sezamkowe z domowym kremem Speculoos
Składniki na
około 20 przełożonych ciasteczek:
- 150 g zmielonych nasion sezamu
- 150 g cukru pudru
- 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej
- 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g)
- 50 ml wody
- łyżeczka przyprawy do piernika
Sezam i cukier puder blendujemy na
puszystą mąkę - najlepiej do tego zadania nada się młynek do kawy. Całość przesiewamy przez sito, aby usunąć większe kawałki
ziaren sezamu.
Do sezamu z cukrem pudrem dodajemy przyprawę do piernika - dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy 60 g białek - całość dokładnie mieszamy.
Pozostałe białko (60 g) przekładamy do
misy miksera. Przygotowujemy 35 g cukru.
W garnku zagotowujemy 50 ml wody i 150 g
drobnego cukru. Doprowadzamy do temp. 118 stopni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZk6FqTCB_KNzohP0nin1M-yFWZcYTlR1PYir085xJ1-mBk7B5jdU122dJ2Rbc6ZVERvEEYhJNehm_yaEQCmfUgZSt38ZaRD8NuoNFGKql8fN4UAr625H-LpZZp96nxv0YJpGlhoMzRYk/s400/2.png)
Bałwanki - wyciskamy ciasteczka prostopadle do blaszki - dwa kółka, jedno mniejsze,
drugie większe - średnica większego ok. 3 cm, tak, aby te dwa kółka się
stykały. Pomiędzy poszczególnymi bałwankami zachowujemy duże odstępy.
Reniferki - wyciskamy pojedyncze kółka o średnicy ok. 3 cm - tak jak na klasyczne makaroniki.
Blaszkami z makaronikami stukamy kilka razy o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Odstawiamy do wyschnięcia na ok. 30-50 minut. Pieczemy w temp. 160 stopni z
termoobiegiem ok. 12-15 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i
zostawiamy na papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia . Przekładamy
kremem. Dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i drażami czekoladowymi
kolorowymi (noski bałwanków - przekrojone na pół pomarańczowe draże, noski
reniferów - draże czerwone, mocowania czekoladowych drażetek za pomocą
roztopionej gorzkiej czekolady).
·
200 g miękkiego masła
·
1/3 szklanki cukru
·
łyżeczka pasty waniliowej
·
1/8 szklanki wody
·
1 łyżka soku z cytryny
·
szczypta soli
·
łyżeczka przyprawy do piernika
Żółtka ucieramy z cukrem (1/4 szklanki) i przyprawą do piernika nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż żółtka będą wyczuwalnie ciepłe. Wówczas zdejmujemy znad kąpieli wodnej i miksujemy ok. 1 minutę. W między czasie w małym rondelku gotujemy 1/3 szklanki cukru z 1/8 szklanki wody i łyżką soku z cytryny - gotujemy syrop do uzyskania temp. 118 stopni. Takim syropem zalewamy masę żółtkową cały czas miksując. Kiedy dodamy cały syrop, zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż masa uzyska temp. pokojową. Wówczas cały czas miksując dodajemy partiami miękkie masło - miksujemy aż masa będzie jednolita, gładka i puszysta.
Ps. technika przygotowania makaroników za Panią Dorotą z Moje Wypieki.
A na nadchodzące święta może przydadzą się Wam wskazówki dotyczące pieczenia - triki, które ułatwią pracę w kuchni, znajdziecie w poniższych filmikach ;)
![Ciasto jak z obrazka](https://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/15/32embed_sp8kdcT7YZ2xIizFh3WGy1yy0X4b4wzz.jpg?source=fully-flavoured-blogspot-com)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz