sobota, 9 grudnia 2017

Pasztet rybny o niskim indeksie glikemicznym - pasztet rybny na święta

Zapraszam na pyszny domowy pasztet rybny przygotowany z myślą o osobach na diecie o niskim indeksie glikemicznym . Pasztet bez dodatku bułki pszennej, za to z ryżem basmati, pomidorami i papryką. Wyrazisty smak, idealna konsystencja. Polecam na nadchodzące święta - sprawdzi się doskonale  na wigilijnym stole.


Pasztet rybny o niskim indeksie glikemicznym - pasztet rybny na święta


 Składniki: 
  • 1 kg świeżych filetów z dorsza bez skórki
  • 1 cebula
  • 13-15 suszonych pomidorów z oleju
  • 3  łyżki masła
  • olej rzepakowy
  • 3 jajka
  • 100 g ryżu basmati
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki majonezu (domowy bez cukru)
  • 2 mięsiste pomidory
  • łyżka fruktozy
  • łyżka octu balsamicznego


Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy łyżkę fruktozy i smażmy aż odparuje nadmiar soku, a pomidory zaczną się rozpadać. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i odrobinę soli i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy do ryżu.
Na łyżce masła i łyżce oleju podsmażamy cebulkę, pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do ryżu. Na tej samej patelni na 2 łyżkach masła i odrobinie oleju smażymy pokrojoną w kostkę rybę. Dodajemy do ryżu. Całość mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy majonez, jaja - całość dokładnie mieszamy.
Masę rybną wykładamy do 2 niedużych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych masłem. Powierzchnię wygładzamy. Pasztet pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Studzimy. Pasztet możemy zamrozić, po rozmrożeniu będzie tak samo smaczny. ;)

3 komentarze:

  1. Osobiście od kilku lat jestem weganką, ale nadam jadam pasztet tylko, że wegański z kaszą jaglaną ,warzywami i żurawiną. Nie sądziłam, że będzie taki pyszny ;) Polecam każdemu !

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem weganką, ale nigdy nie robiłam wegańskiego pasztetu. Zawsze go kupuję, ale ten wygląda przepysznie Chyba w weekend go zrobię.

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)