niedziela, 10 grudnia 2017

Naleśniki o niskim IG na święta - z kiszoną kapustą i mięsem

Dziś przepis na naleśniki, które doskonale sprawdzą się jako jedno ze świątecznych dań. Przepis na naleśniki z niskim indeksem glikemicznym oraz na tradycyjne naleśniki - tak aby pogodzić upodobania kulinarne wszystkich naszych gości ;)  Naleśniki możemy przygotować już teraz, zamrozić, a w święta podgrzać z dodatkiem żółtego sera - będą doskonałe ;) .

Naleśniki jak widzicie robię w ilościach hurtowych ;) - u mnie w domu nigdy nie brakuje chętnych na te pyszności. 

Na zdjęciach naleśniki na mące z ciecierzycy.

Naleśniki o niskim IG na święta - z kiszoną kapustą i mięsem




składniki na 12 - 13 naleśników

  • 2 szklanki mąki z cieciorki
  •  3  szklanki wody
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 


Wszystkie składniki przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę . Odstawiamy na 60 minut. Smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oleju.  

Naleśniki tradycyjne
Ciasto na ok. 16 naleśników

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2,5  szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 1  łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka i żółtko, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, olej i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia. 

Farsz - starczy na nadzianie naleśników z cieciorki i klasycznych naleśników z proporcji powyżej


  • 2 kg mięsa mielonego - z karkówki wieprzowej
  • 3  kg kapusty kiszonej - dobrze odciskamy z soku
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka fruktozy
  • sól
  • pieprz 
  • olej rzepakowy


dodatkowo:


·          ok. 30 plastrów sera żółtego


Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego, w między czasie dodając ocet balsamiczny i fruktozę. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone- aż nabierze rumianego koloru, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do cebuli i dokładnie mieszamy. Kiszoną kapustę lekko siekamy i smażymy do miękkości na oleju rzepakowym. Do miękkiej i  podsmażonej na złoty kolor kapusty dodajemy przygotowaną mięsną część nadzienia. Całość dokładnie mieszamy i studzimy.

Naleśniki - z cieciorki i tradycyjne - faszerujemy mięsnym nadzieniem i zawijamy jak krokiety. W takiej postaci możemy je zamrozić. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy plasterek żółtego sera i odgrzewamy w mikrofali lub piekarniku, aż ser zacznie się topić. Smacznego.


2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Follow by Email

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)