Dziś przepis na naleśniki, które doskonale sprawdzą się jako jedno ze świątecznych dań. Przepis na naleśniki z niskim indeksem glikemicznym oraz na tradycyjne naleśniki - tak aby pogodzić upodobania kulinarne wszystkich naszych gości ;) Naleśniki możemy przygotować już teraz, zamrozić, a w święta podgrzać z dodatkiem żółtego sera - będą doskonałe ;) .
Naleśniki jak widzicie robię w ilościach hurtowych ;) - u mnie w domu nigdy nie brakuje chętnych na te pyszności.
Naleśniki o niskim IG na święta - z kiszoną kapustą i mięsem
składniki na 12 - 13 naleśników
Wszystkie składniki przekładamy do miski
i blendujemy na gładką masę . Odstawiamy na 60 minut. Smażymy na patelni
posmarowanej odrobiną oleju.
Naleśniki tradycyjne
Ciasto na ok. 16 naleśników
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka i żółtko,
dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, olej i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie
ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię
dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy
cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Farsz -
starczy na nadzianie naleśników z cieciorki i klasycznych naleśników z
proporcji powyżej
- 2 kg mięsa mielonego - z karkówki wieprzowej
- 3 kg kapusty kiszonej - dobrze odciskamy z soku
- 2 duże cebule
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka fruktozy
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
dodatkowo:
·
ok. 30 plastrów sera żółtego
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na
odrobinie oleju rzepakowego, w między czasie dodając ocet balsamiczny i
fruktozę. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone- aż
nabierze rumianego koloru, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i
jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do cebuli i dokładnie mieszamy. Kiszoną
kapustę lekko siekamy i smażymy do miękkości na oleju rzepakowym. Do miękkiej
i podsmażonej na złoty kolor kapusty dodajemy przygotowaną mięsną część
nadzienia. Całość dokładnie mieszamy i studzimy.
Naleśniki - z cieciorki i tradycyjne -
faszerujemy mięsnym nadzieniem i zawijamy jak krokiety. W takiej postaci możemy
je zamrozić. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy plasterek żółtego sera i
odgrzewamy w mikrofali lub piekarniku, aż ser zacznie się topić. Smacznego.
Te z mąką z cieciorki są bardzo ciekawe, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
Usuń