Są osoby, które nie wyobrażają sobie świąt bez drożdżowego makowca. Ten jest przepyszny, z duża ilością maku, wilgotny i puszysty. Polecam ;) Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia.
Makowiec zawijany na cieście drożdżowym
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka do podsypywania
- 60 ml letniego mleka
- 50 g masła roztopionego i przestudzonego
- 2 żółtka
- 7 g (paczka) suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
Drożdże mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i
wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Ciasto formujemy w
kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
Masa makowa:
- 170 g mielonego maku
- 28 g cukru
- 27 g miodu + 1,5 łyżki
- 30 g suszonej żurawiny
- 20 g posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- mała łyżeczka masła w temp. pokojowej
- 2 białka
Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia, wystudzić. Dokładnie
odcisnąć nadmiar wody w ręczniku kuchennym. Dodajemy pozostałe składniki i
dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do maku,
delikatnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nakładamy
masę pozostawiając ok. 2 cm brzeg. Zawijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Końce podkładamy pod spód. Makowiec przekładamy na papier do pieczenia
posmarowany olejem i dwukrotnie zwijamy pozostawiając ok. 1 cm luzu.
Pozostawiamy do 15 minut w ciepłym miejscu. Układamy na blaszce do pieczenia i
pieczemy 30 -40 minut temp. 190 stopni aż ciasto nabierze złotobrązowy kolor.
Makowiec wyjmujemy, rozcinamy papier od góry i studzimy. Jeszcze ciepły
lukrujemy.
Chyba zrobię takiego makowca, skoro każdy się nim zachwyca :D Tylko bez rodzynek, bo nie mogę ich znieść :P
OdpowiedzUsuńJa też nie używam rodzynek do maku - również za nimi nie przepadam. ;)
Usuń