Sos mięsny - do makaronów, ryżów, kasz, zapiekanek, kanapek
składniki:
- 1,5 kg mielonej karkówki wieprzowej
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka papryki słodkiej
- puszka pomidorów bez skóry
- 3 średnie cukinie
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- kilka (ok. 10) łyżek rosołu
- 3-4 łyżki pesto
Na oleju rzepakowym smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, pod
koniec dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, a po chwili ostrą i słodką
paprykę, bazylię, oregano i tymianek. Dodajemy mielone mięso i smażymy
początkowo na bardzo mocnym ogniu, a kiedy mięso nabierze brązowego koloru
zmniejszamy ogień i dodajemy puszę pomidorów. Całość dusimy na niedużym ogniu ok.
30 minut.
W między czasie cukinie kroimy w średnią kostkę i krótko obsmażamy
na oddzielnej patelni na oleju rzepakowym.
Pod koniec duszenia mięsa całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy obsmażoną cukinię i jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy pesto i kilka
łyżek rosołu. Ponownie całość chwilę gotujemy. Sos jest gotowy. Doskonale
pasuje do makaronów, kasz, ryżu czy jako dodatek do naleśników, tortilli czy
pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz