wtorek, 12 grudnia 2017

Sos mięsny - do makaronów, ryżów, kasz, zapiekanek, kanapek

Sos mięsny ma uniwersalne zastosowanie. Dobrze doprawiony smakuje doskonale. ;)

Sos mięsny - do makaronów, ryżów, kasz, zapiekanek, kanapek


składniki:

  • 1,5 kg mielonej karkówki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 3 średnie cukinie
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • kilka (ok. 10) łyżek rosołu
  • 3-4 łyżki pesto

Na oleju rzepakowym smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, a po chwili ostrą i słodką paprykę, bazylię, oregano i tymianek. Dodajemy mielone mięso i smażymy początkowo na bardzo mocnym ogniu, a kiedy mięso nabierze brązowego koloru zmniejszamy ogień i dodajemy puszę pomidorów. Całość dusimy na niedużym ogniu ok. 30 minut.
W między czasie cukinie kroimy w średnią kostkę i krótko obsmażamy na oddzielnej patelni na oleju rzepakowym.
Pod koniec duszenia mięsa całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obsmażoną cukinię i jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy pesto i kilka łyżek rosołu. Ponownie całość chwilę gotujemy. Sos jest gotowy. Doskonale pasuje do makaronów, kasz, ryżu czy jako dodatek do naleśników, tortilli czy pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)