Kruche ciasteczka z chrupiącą bezą to idealne ciasteczka na święta Bożego Narodzenia, zwłaszcza jeżeli nadamy im świątecznych kształtów. Możemy podawać je same, bez żadnego przełożenia, lub w wersji na bogato przełożyć je jakże świątecznym kremem na bazie białej czekolady i cynamonu. Czyste ciasteczka są bardzo kruche, zapieczony białkowy lukier jest bardzo chrupiący, a co ważne - ciasteczka przechowywane w szczelnej puszce pozostaną chrupiące i kruche co najmniej 2 tygodnie. Spokojnie możemy upiec je już teraz i poczęstować naszych świątecznych gości i przyjaciół. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. ;)
Orzechowe ciasteczka z chrupiącą bezą przekładane kremem cynamonowo-czekoladowym
Na
ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 75 g orzechów włoskich
lukier:
- 60 g białek
- 250 g cukru pudru
Mąkę
mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami włoskimi, dodajemy masło i
siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy
owinięte folią do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ciasto
wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm, wykrawamy małe ciasteczka. Układamy
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka
ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Smarujemy nim wierzch
ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20
minut. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Ciasteczka bez nadzienia możemy
przechowywać w szczelnej puszce do ok. 2 tygodni. Możemy podawać je samodzielnie,
lub przełożone kremem czekoladowo-cynaomonowym.
Krem:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g białej czekolady
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy
razem z cynamonem nad gorąca kąpielą wodną. Czekoladę lekko studzimy. Miękkie
masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy wystudzoną czekoladę, cały
czas miksując. Krem wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby lekko stężał.
Bardzo apetyczne ciasteczka muszę wypróbować dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuń