czwartek, 14 grudnia 2017

Orzechowe ciasteczka z chrupiącą bezą przekładane kremem cynamonowo-czekoladowym

Kruche ciasteczka z chrupiącą bezą to idealne ciasteczka na święta Bożego Narodzenia, zwłaszcza jeżeli nadamy im świątecznych kształtów. Możemy podawać je same, bez żadnego przełożenia, lub w wersji na bogato przełożyć je jakże świątecznym kremem na bazie białej czekolady i cynamonu. Czyste ciasteczka są bardzo kruche, zapieczony białkowy lukier jest bardzo chrupiący, a co ważne - ciasteczka przechowywane w szczelnej puszce pozostaną chrupiące i kruche co najmniej 2 tygodnie. Spokojnie możemy upiec je już teraz i poczęstować naszych świątecznych gości i przyjaciół. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. ;)

Orzechowe ciasteczka z chrupiącą bezą przekładane kremem cynamonowo-czekoladowym






Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
·   2 żółtka    
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 75 g orzechów włoskich 


lukier: 
  •  60 g  białek
  • 250 g cukru pudru      


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami włoskimi, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy owinięte folią do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm, wykrawamy małe ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Białka ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Smarujemy nim wierzch ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Ciasteczka bez nadzienia możemy przechowywać w szczelnej puszce  do ok. 2 tygodni. Możemy podawać je samodzielnie, lub przełożone kremem czekoladowo-cynaomonowym.  


Krem:
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu


Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy razem z cynamonem nad gorąca kąpielą wodną. Czekoladę lekko studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy wystudzoną czekoladę, cały czas miksując. Krem wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby lekko stężał.












1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne ciasteczka muszę wypróbować dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)