Jeśli jesteście na diecie opartej o niski indeks glikemiczny lub na diecie bezglutenowej, albo jeśli w te święta spodziewacie się gości na takiej diecie polecam przygotować to ciasto - bez mąki i cukru. Sernik warstwowy na cieście czekoladowym z karmelizowanym kokosem o niskim indeksie glikemicznym i bezglutenowy jest przepyszny i wygląda imponująco. Niczym nie ustępuje tradycyjnym wypiekom. Smakuje wszystkim - nawet tym, którzy nie stronią od mąki pszennej i białego cukru.
A jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na święta bez glutenu i o niskim indeksie glikemicznym odsyłam Was do artykułu po garść inspiracji ;) - Świąteczne ciasta dla alergików, bezglutenowców, o niskim indeksie glikemicznym - propozycje zdrowych słodkości na Boże Narodzenie
Sernik warstwowy - na cieście czekoladowym z karmelizowanym kokosem - niski IG, bez mąki, bez cukru
Spód czekoladowy - tortownica o średnicy 25 cm
- puszka białej fasoli konserwowej - 400 g - po odsączeniu 240 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 80 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek fruktozy
- łyżeczka pasty waniliowej
Fasolę płuczemy na
sicie wodą, odsączamy, przekładamy do miski i blendujemy na jednolitą masę
razem pozostałymi składnikami. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i
spryskanej sprayem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do
tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przekładamy na paterę.
Masa serowa:
- 500 g sera - 250 g typu włoskiego i 250 g zwykłego tłustego
- 1/2 szklanki fruktozy
- łyżeczka pasty waniliowej
- 3 jaja
- 1/2 szklanki kremówki 36%
Wszystkie składniki masy belndujemy na gładki
krem. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej
sprayem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 -60 minut temp. 180 stopni. Studzimy,
a następnie schładzamy w lodówce (sernik cały czas pozostawiamy z papierem do
pieczenia).
Wiórka kokosowe:
- 70 g fruktozy
- 40 g masła
- 2,5 łyżki mleka
W garnku rozpuszczamy masło, fruktozę i mleko. Do
jednolitej gotującej się masy dodajemy kokos, zmniejszamy płomień i chwilę
podgrzewamy. Przekładamy na silikonową formę, równomiernie rozprowadzamy i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - pieczemy na złoty kolor ok.
20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszamy widelcem. Studzimy. Kokos powinien
być złoto-brązowy i bardzo chrupiący.
Krem śmietankowy
- 3 łyżki miękkiego masła
- 400 g serka śmietankowego lekko solonego
- 3 łyżki fruktozy
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy partiami serek -
cały czas miksując, a na koniec fruktozę. Miksujemy dłuższą chwilę na dużych
obrotach do uzyskania puszystej i lekkiej masy. Schładzamy w lodówce.
Krem maślany
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka fruktozy (najlepiej zmiksowanej na puder w młynku do kawy lub przypraw)
- pół łyżeczki pasty waniliowej
Miękkie masło ucieramy z fruktozą i pastą waniliową na
puszystą masę.
Składanie - placek czekoladowy - krem śmietankowy - sernik
(układamy - najlepiej za pomocą dużej łopatki na warstwie serkowej stroną bez
papieru i dopiero teraz ściągamy papier) - krem maślany - wiórki kokosowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz