sobota, 16 grudnia 2017

Sernik warstwowy - na cieście czekoladowym z karmelizowanym kokosem - niski IG, bez mąki, bez cukru 

Jeśli jesteście na diecie opartej o niski indeks glikemiczny lub na diecie bezglutenowej, albo jeśli w te święta spodziewacie się gości na takiej diecie polecam przygotować to ciasto - bez mąki i cukru. Sernik warstwowy na cieście czekoladowym z karmelizowanym kokosem o niskim indeksie glikemicznym i bezglutenowy jest przepyszny i wygląda imponująco. Niczym nie ustępuje tradycyjnym wypiekom. Smakuje wszystkim - nawet tym, którzy nie stronią od mąki pszennej i białego cukru. 

A jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na święta bez glutenu i o niskim indeksie glikemicznym odsyłam Was do artykułu po garść inspiracji ;) - Świąteczne ciasta dla alergików, bezglutenowców, o niskim indeksie glikemicznym - propozycje zdrowych słodkości na Boże Narodzenie

Sernik warstwowy - na cieście czekoladowym z karmelizowanym kokosem - niski IG, bez mąki, bez cukru 


 Spód czekoladowy - tortownica o średnicy 25 cm
  • puszka białej fasoli konserwowej - 400 g - po odsączeniu 240 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 80 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek fruktozy 
  • łyżeczka pasty waniliowej 

Fasolę płuczemy na sicie wodą, odsączamy, przekładamy do miski i blendujemy na jednolitą masę razem pozostałymi składnikami. Ciasto przelewamy do  tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej sprayem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.  Przekładamy na paterę.  

Masa serowa: 


  • 500 g sera - 250 g typu włoskiego i 250 g zwykłego tłustego
  • 1/2 szklanki fruktozy
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki kremówki 36%
Wszystkie składniki masy belndujemy na gładki krem. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej sprayem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 -60 minut temp. 180 stopni. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce (sernik cały czas pozostawiamy z papierem do pieczenia).



Wiórka kokosowe:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g fruktozy
  • 40 g masła
  • 2,5 łyżki mleka

W garnku rozpuszczamy masło, fruktozę i mleko. Do jednolitej gotującej się masy dodajemy kokos, zmniejszamy płomień i chwilę podgrzewamy. Przekładamy na silikonową formę, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - pieczemy na złoty kolor ok. 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszamy widelcem. Studzimy. Kokos powinien być złoto-brązowy i bardzo chrupiący.

Krem śmietankowy
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 400 g serka śmietankowego lekko solonego 
  • 3 łyżki fruktozy

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy partiami serek - cały czas miksując, a na koniec fruktozę. Miksujemy dłuższą chwilę na dużych obrotach do uzyskania puszystej i lekkiej masy. Schładzamy w lodówce.

Krem maślany
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1 łyżka fruktozy (najlepiej zmiksowanej na puder w młynku do kawy lub przypraw)
  • pół łyżeczki pasty waniliowej

Miękkie masło ucieramy z fruktozą i pastą waniliową na puszystą masę.
Składanie - placek czekoladowy - krem śmietankowy - sernik (układamy - najlepiej za pomocą dużej łopatki na warstwie serkowej stroną bez papieru i dopiero teraz ściągamy papier) - krem maślany - wiórki kokosowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)