Gulasz z brukwi
składniki:
- 1 brukiew -ok. 1 kg
- 500 g karkówki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 170 g sera żółtego
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- woda
- olej rzepakowy
Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażamy na mocnym ogniu na
złoty kolor pokrojoną w niedużą kostkę i doprawioną solą i pieprzem karkówkę
wieprzową. Kiedy mięso nabierze złotego koloru przekładamy je na talerz, a na
tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę posypaną łyżeczką cukru i
podlaną octem balsamicznym. Kiedy nadmiar płynu odparuje, a cebula lekko się
skarmelizuje, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach brukiew. Chwilę smażymy
na dużym ogniu, następnie zmniejszamy płomień, dodajemy mięso i chwilę smażymy.
Dodajemy kukurydzę z puszki, doprawiamy
gałką, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy kwaśną śmietanę i starty na dużych
oczkach ser żółty, podlewamy wodą. Całość dokładnie mieszamy i dusimy do
miękkości - nadmiar płynu musi odparować i utworzy się gęsty sos, mięso i
brukiew będą miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami - pieczywem, makaronami,
kaszami lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz