niedziela, 24 grudnia 2017

Bożonarodzeniowy tort marchewkowy

Zapraszam na #ciastojakzobrazka idealne na świąteczny stół ;). To dobry pomysł na słodkość dla osób, które nie przepadają za smakami piernikowymi i korzennymi. Ciasto marchewkowe tym razem pachnie pomarańczami, które również są stałym elementem bożonarodzeniowej atmosfery. W torcie nie zabraknie również białej czekolady i dwóch delikatnych kremów na bazie mascarpone i kremówki. Piękna dekoracja z marcepanu sprawi, że ciasto będzie gwiazdą świątecznego stołu.


Wszystkim czytelnikom bloga życzę cudownych, rodzinnych, zdrowych i oczywiście smacznych świąt Bożego Narodzenia. :) 

Bożonarodzeniowy tort marchewkowy 


  Na ciasto (2 tortownice o średnicy 24-25 cm)


  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jaja w temp. pokojowej
  • niepełne pół szklanki drobnego cukru
  • niepełne 3/4  szklanki drobnego cukru brązowego - trzcinowy demerara
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 235 g startej na drobnych oczkach marchewki  

 Dno tortownic wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Olej mieszamy z jajkami, cukrem i wanilią. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i proszek, sól i skórkę otartą z pomarańczy. Do składników sypkich dodajemy startą marchewkę i dokładnie pokrywamy ją mąką. Całość przekładamy do składników mokrych i ręcznie dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do 2 foremek i pieczemy ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni. Placki studzimy na kratce.

Krem do przełożenia:
  •  375 g mascarpone
  • 250 g kremówki 
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • łyżeczka mleka w proszku
Składniki kremu przekładamy do miski i dokładnie miksujemy do uzyskania gęstego kremu. 
Dolny placek ciasta układamy na paterze. Wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Dekorujemy kremem truskawkowym i czekoladowym oraz choinkami z marcepanu.

Krem do dekoracji boków - koszyczek  (na koszyczek wystarczy przygotować połowę porcji, ja robię z całości i resztę podaję w szklankach jako desery)


  •  500 g mascarpone
  • 360 ml kremówki 
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe + 1 szklanka wody

Mascarpone, kremówkę i cukier puder miksujemy na sztywny krem. 
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przecedzamy przez sitko i jeszcze gorącą cienkim strumieniem przelewamy do serka - cały czas miksując - krem jest bardzo zimny, więc wlewając ciepłą galaretkę mamy pewność, że nie powstaną grudki, a jednocześnie galaretka nie rozrzedzi kremu - szybko się zetnie w kontakcie z zimnym kremem.. Gładki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim boki ciasta tworząc wzór koszyczka. Jeśli krem będzie za rzadki, wstawiamy go na kilka minut do lodówki przed przystąpieniem do dekoracji.

Ps. przed przystąpieniem do miksowania mas, polecam obejrzeć filmik od #beko z praktyczną poradą, jak zmiksować ciasto bez bałaganu ;)




Krem do pokrycia wierzchu ciasta:


  • 300g miękkiego masła
  • 150 g białej czekolady
  • kilka kropel soku z cytryny

Czekoladę drobno kroimy i topimy nad gorącą kąpielą wodną, a następnie studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, partiami stale miksując dodajemy przestudzoną czekoladę oraz kilka kropel soku z cytryny. Kremem dekorujemy wierzch ciasta. Układamy marcepanowe choinki.

Choinki z marcepanu
  • 250 g zielonej masy marcepanowej

Gdyby marcepan był mało plastyczny należy podgrzać go 8-10 sekund w mikrofali. Gdyby był zbyt suchy należy dłonie zwilżyć wodą. Z masy marcepanowej urywamy kawałek i ugniatamy w dłoniach, żeby stał się plastyczny. Formujemy stożek o stabilnej podstawie. Nożyczkami zaczynając od góry robimy nacięcia tworząc wzór choinki. Choinki możemy przygotować kilka dni wcześniej.







Ciasto jak z obrazka

2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)