Żeberka w sosie pomidorowo-paprykowym - niski IG
Składniki:
- 2 kg żeberek
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- 2 łyżka fruktozy
- 4 łyżki masła
- 1 szklanki passaty pomidorowej
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki soli
- kilkanaście
mini cebulek
Żeberka myjemy,
suszymy i porcjujemy. Masło i fruktozę
topimy w garnku, a następnie podgrzewamy do momentu aż masło lekko zbrązowieje.
Całość zalewamy passatą pomidorową i dokładnie mieszamy. Mieszankę przelewamy
do miski. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny, a następnie stopniowo dolewamy olej. Marynatę studzimy. Żeberka
zalewamy marynatą, dodajemy cebulki i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
Zamarynowane żeberka z cebulkami układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy
marynatą . Przykrywamy folią alumniową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i pieczemy do miękkości - ok. 1,5 h. Po tym czasie zdejmujemy folię,
a piekarnik nastawiamy na 200 stopni - grzałka górna. Pieczemy jeszcze ok. 10
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz