środa, 27 grudnia 2017

Żeberka w sosie pomidorowo-paprykowym - niski IG


Żeberka w sosie pomidorowo-paprykowym - niski IG




Składniki:

  •  2 kg żeberek
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • sok z  cytryny
  • 2 łyżka fruktozy
  • 4 łyżki masła
  •  1 szklanki passaty pomidorowej
  • łyżka słodkiej papryki
  •   łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki soli
  • kilkanaście mini cebulek
Żeberka myjemy, suszymy i porcjujemy. Masło i fruktozę topimy w garnku, a następnie podgrzewamy do momentu aż masło lekko zbrązowieje. Całość zalewamy passatą pomidorową i dokładnie mieszamy. Mieszankę przelewamy do miski. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny, a następnie  stopniowo dolewamy olej. Marynatę studzimy. Żeberka zalewamy marynatą, dodajemy cebulki i pozostawiamy w lodówce na całą noc. Zamarynowane żeberka z cebulkami układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy marynatą . Przykrywamy folią alumniową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości - ok. 1,5 h. Po tym czasie zdejmujemy folię, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni - grzałka górna. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)