Jaja z płynnym żółtkiem w karkówce
Składniki:
- 15 jajek do ugotowania
- 1,5 kg mielonego mięsa z karkówki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 jaja
- łyżka musztardy sarepskiej
- sól -1,5 łyżeczki
- pieprz - 1/2 łyżeczki
- 2jaja do panierowania
- mąka
- bułka tarta panko
- olej do smażenia - ok. 1,5 l
Jaja wkładamy do gotującej się wody i
gotujemy 4,5 minuty. Wyjmujemy, delikatnie pukamy, żeby popękała
skorupka i przekładamy do zimnej wody. Delikatnie obieramy.
Do mielonego mięsa dodajemy sól i pieprz, jaja,
podsmażoną na odrobinie oleju i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz musztardę
i wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy ją na 15 równych części. Każdą część
masy rozkładamy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej i formujemy cienki
placuszek mięsny. Delikatnie ściągamy górną warstwę foli.
Każde jajko obtaczamy w mące, następnie układamy pośrodku mięsnego placuszka. Każde jajko szczelnie otulamy masą mięsną, wykorzystując w tym celu dolną warstwę foli. Nadmiar masy mięsnej odkładamy, folię delikatnie usuwamy. Tak przygotowane kule panierujemy najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju aż panierka będzie złota z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy jajek. Temperatura oleju - ok. 175 stopni, jajka smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Każde jajko obtaczamy w mące, następnie układamy pośrodku mięsnego placuszka. Każde jajko szczelnie otulamy masą mięsną, wykorzystując w tym celu dolną warstwę foli. Nadmiar masy mięsnej odkładamy, folię delikatnie usuwamy. Tak przygotowane kule panierujemy najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju aż panierka będzie złota z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy jajek. Temperatura oleju - ok. 175 stopni, jajka smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Ciekawe i apetyczne.
OdpowiedzUsuń