czwartek, 28 grudnia 2017

Jaja z płynnym żółtkiem w karkówce

Jaja z płynnym żółtkiem to doskonały pomysł na sylwestrową przekąskę na gorąco. ;)

Jaja z płynnym żółtkiem w karkówce



 Składniki:


  • 15 jajek do ugotowania
  •  1,5 kg  mielonego mięsa z karkówki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  •  łyżka musztardy sarepskiej
  • sól -1,5 łyżeczki
  • pieprz  - 1/2 łyżeczki
  •  2jaja do panierowania
  •  mąka
  •  bułka tarta panko
  •  olej do smażenia - ok. 1,5 l 


Jaja wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 4,5 minuty. Wyjmujemy, delikatnie pukamy, żeby popękała skorupka i przekładamy do zimnej wody. Delikatnie obieramy.

Do mielonego mięsa dodajemy sól i pieprz, jaja, podsmażoną na odrobinie oleju i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz musztardę i wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy ją na 15 równych części. Każdą część masy rozkładamy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej i formujemy cienki placuszek mięsny. Delikatnie ściągamy górną warstwę foli.

Każde jajko obtaczamy w mące, następnie układamy pośrodku mięsnego placuszka. Każde jajko szczelnie otulamy masą mięsną, wykorzystując w tym celu dolną warstwę foli. Nadmiar masy mięsnej odkładamy, folię delikatnie usuwamy. Tak przygotowane kule panierujemy najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju aż panierka będzie złota z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy jajek. Temperatura oleju - ok. 175 stopni, jajka smażymy  z każdej strony na złoty kolor.


1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)