Kruche maślane ciasteczka przełożone chałwowym kremem to doskonały pomysł na sylwestrowy deser ;) .
Ciasteczka maślane z kremem chałwowym

składniki
·
200
g zimnego masła
·
250
g mąki pszennej
·
1 jajo
·
5
łyżek cukru pudru
Mąkę
mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło - siekamy. Dodajemy jajo i
zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto
cienko wałkujemy (ok. 3-5 mm grubości), wykrawamy ciasteczka i układamy
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 -20 minut temp. 180
stopni. Ciasteczka studzimy na kratce. Przekładamy kremem i dekorujemy cukrem
pudrem.
Krem:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 300 g masła w temp. pokojowej (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
- 250 g chałwy waniliowej (dobrej jakości)
Jajka ubijamy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną do momentu
aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier
całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 10-15 minut. Ubitą masę
przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze
chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Chałwę rozdrabniamy widelcem.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy
porcjami rozdrobnioną chałwę. Następnie porcjami dodajemy masę jajeczną.
Wyglądają pysznie! Już czuję jak się rozpływają w ustach :)
OdpowiedzUsuńależ ten krem musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńo wow chałwa w przepisie, pierwsze widzę.
OdpowiedzUsuń