Sałatka sylwestrowa
z makaronu ryżowego, brukwi i sezamu
składniki
- 200 g makaronu ryżowego grube nitki
- 1 brukiew (1 kg)
- 200 g kiełków na patelnię - kiełki fasoli Mung, soczewicy zielonej i brązowej, cieciorki
- 4 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
- 2 średnie cebule
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przelewamy
zimną wodą. Przekładamy do miski.
Kiełki podsmażamy 5 minut na dobrze rozgrzanym oleju,
doprawiamy solą, dodajemy do makaronu.
Brukiew ścieramy na grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy.
Na patelni na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę, następnie dodajemy brukiew i
smażymy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i ostrą papryką.
Warzywa przekładamy do makaronu, dodajemy uprażony sezam i całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Zapraszam serdecznie do konkursu na sałatki imprezowe :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/282-salatki-na-impreze
Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuń