Nowy rok otwieram pysznym tortem orzechowym z nutą kajmakową. Ciasto idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości i święta - duże, podzielne i co ważne długo zachowujące swoją świeżość. Dekoracja w stylu drip cake sprawdza się tu idealnie. Zdecydowanie polecam.
A wszystkim czytelnikom bloga życzę cudownego roku 2018 - niech będzie pełen radości, sukcesów i smakowitości ;)
Tort noworoczny - tort orzechowo-kajmakowy
Ciasto (na 2 tortownice o średnicy 25 cm)- 250 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jaja w temp. pokojowej
- łyżeczka pasty waniliowej
- skórka otarta z pomarańczy
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką
pomarańczową. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając,
dodajemy pastę waniliową, a następnie po jednym jajku. Partiami dodajemy mąkę i
dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do tortownic wysmarowanych
masłem i wysypanych mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 -35 minut.
Studzimy. Placki przekrawamy na pół (sprawdza się metoda nitki).
Krem:
- 400 g zmielonych orzechów włoskich
- 400 ml mleka
- 300 g cukru
- 500 g mascarpone
- 250 g miękkiego masła
Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy aż masa lekko
zgęstnieje. Dodajemy zmielone orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania
gęstej masy. Masę studzimy i dzielimy na 2 części. Jedną część masy dodajemy
porcjami do utartego mascarpone, cały czas miksując. Drugą część masy
dodajemy porcjami do miękkiego masła utartego na puch.
Składanie: 1. placek - 1/2 masy orzechowej maślanej - 2.
placek - masa orzechowa na mascarpone - 3. placek - 1/2 masy orzechowej
maślanej - 4. placek
Krem na wierzch i boki ciasta:
- 300 g miękkiego masła
- 250 g masy kajmakowej
Miękkie masło ucieramy z kajmakiem na gładką masę (kajmak
dodajemy porcjami po jednej łyżce). Masą pokrywamy wierzch i boki ciasta.
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 25 g czekolady mlecznej
- 100 ml kremówki 30%
- 25 g masła
Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą
wodną razem z kremówką i masłem. Wystudzoną masą polewamy wierzch
schłodzonego ciasta.
wyglada pycha
OdpowiedzUsuńhttp://www.emiblog.pl/
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAle mnie naszła ochota na tort.
OdpowiedzUsuń