Sałatka z kalafiorem i fetą
Składniki:
- 1 kalafior
- 5 łyżek sezamu
- 270 g sera feta
- 10 sztuk pomidorów z oleju
- 2 duże łyżki pesto
- olej spod suszonych pomidorów
- łyżka soku z cytryny
Kalafiora porcjujemy na różyczki, układamy na blaszce do
pieczenia, skrapiamy olejem, solimy i pieczemy do miękkości w temp. 190 stopni.
Studzimy.
Ziarna sezamu prużymy na suchej patelni, studzimy.
Do miski przekładamy kalafior, dodajemy pokrojone w paseczki
suszone pomidory, sezam i pokrojoną w kostkę fetę. Pesto łączymy z sokiem z
cytryny i olejem spod suszonych pomidorów do uzyskania rzadkiego sosu. Dodajemy
go do warzyw. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy na
dekoracyjny półmisek. Smacznego.
Prezentuje się wyjątkowo smakowicie. Od razu chce się jeść! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis na przystawkę, może nawet na śniadanie. Super wygląda :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie lubie kalafiora.
OdpowiedzUsuń