Zapraszam na pyszne ciasto z dużą ilością wiśni i delikatnymi kremami. To #ciastojakzobrazka ;) - pięknie się prezentuje, więc może być gwiazdą każdego świątecznego stołu. Sprawdzi się na każdą okazję. Bazą ciasta są płatki owsiane i kefir - to dzięki tym składnikom ma niepowtarzalną konsystencję, lekkość, wilgotność i smak podkręcony naturalną wanilią i skórką cytryny. Wiśniowy krem budyniowy idealnie współgra z lekkim i puszystym kremem jogurtowym. Dodatkowym walorem smakowym oraz piękną dekoracją są wiśnie zatopione w dwóch rodzajach czekolady z małą niespodzianką w środku w postaci chrupiącego orzeszka ziemnego. Tak przygotowane wiśnie nawet same mogą stanowić idealny deser. Zapraszam.
Torcik na płatkach owsianych z wiśniami w czekoladzie
- Owsiane ciasto z wiśniami w czekoladzie -
- 2 pełne szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki mleka
- szklanka cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka pasty waniliowej
- skórka otarta z 1 cytryny
Płatki owsiane dodajemy do gotującego się mleka z kefirem i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do
lekkiego przestygnięcia. Masło ucieramy
z cukrem, dodajemy po jednym jajku i porcjami płatki owsiane oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy wanilię i skórkę z cytryny i
dokładnie miksujemy. Przekładamy do tortownicy (średnica 25-26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto
pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 190 stopni do tzw. suchego patyczka. Studzimy,
odkrawamy wybrzuszoną część ciasta.
· 1,5 szklanki soku z wiśni
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 3 łyżki cukru
· 1 jajko
· 2 łyżki cukru pudru
· 200 - 300 g miękkiego masła
Mąki
rozprowadzamy w połowie szklanki soku i 1 jajku. Pozostały sok zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego się soku dodajemy rozrobione mąki i cały czas energicznie
mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło
ucieramy na puszysto z cukrem pudrem, następnie po łyżce cały czas miksując
dodajemy wystudzony budyń wiśniowy.
· 500 g jogurtu smakowego - u mnie
stracciatella
· 1 łyżka mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżki cukru
· 1 jajko
· 500 g mascarpone
· 2 łyżki cukru pudru
W garnku
dokładnie mieszamy jogurt z mąkami, cukrem i jajkiem, ustawiamy na palniku i cały
czas energicznie mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Mascarpone
ucieramy na puszysto z cukrem pudrem, następnie po łyżce cały czas miksując
dodajemy wystudzony budyń jogurtowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej, sztywnej
masy.
Jeśli podczas przygotowywania ciasta i kremów do jego przełożenia chcecie uniknąć bałaganu w kuchni, polecam obejrzeć filmik od #beko z poradą jak zmiksować ciasto bez bałaganu ;)
Jeśli podczas przygotowywania ciasta i kremów do jego przełożenia chcecie uniknąć bałaganu w kuchni, polecam obejrzeć filmik od #beko z poradą jak zmiksować ciasto bez bałaganu ;)
Wiśnie w czekoladzie
- wiśnie odsączone z kompotu
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 20 g miękkiego masła
- orzeszki ziemne solone, smażone
Wiśnie
osuszamy na ręczniku papierowym, następnie faszerujemy w miejsce pestki
orzeszkiem ziemnym. Przekładamy na tacce do lodówki, żeby wiśnie były dobrze
schłodzone.
Czekoladę mleczną
i czekoladę białą drobno siekamy i przekładamy do dwóch oddzielnych miseczek,
każdą z czekolad rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną z dodatkiem 10 g masła.
Polewy lekko studzimy. Zamaczamy w niej przygotowane zimne wiśnie i odkładamy
na tackę do lodówki do zastygnięcia. Część wiśni zostawiamy bez polewy
Składanie
Placek owsiany - masa wiśniowa - w masę wiśniową wciskamy
odłożone wiśnie bez polewy - połowa masy jogurtowej - rant wykonujemy z
pozostałej masy jogurtowej (troszkę zostanie niewykorzystanej) - środek ciasta
wypełniamy wiśniami w czekoladzie. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Czuć te kalorie
OdpowiedzUsuń