Zupa jarzynowa na bazie brukwi, marchewki i ziemniaków jest idealna na chłodniejsze dni. Imbir doskonale rozgrzewa i podkreśla wyjątkowy smak brukwi. Smakowicie zapraszam po przepis ;) .
Zimowa zupa jarzynowa
Składniki:- brukiew - 1 sztuka ok. 1 kg
- ok. 300 g marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie cebule
- ok. 2- 2,5 l wywaru warzywnego
- 200 g serka śmietankowego lekko solonego
- ok. 1,5 -2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-
2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
W garnku podgrzewamy masło z olejem. Dodajemy pokrojone w
kostkę cebulę, ziemniaki i marchewkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w
drobną kostkę brukiew - całość jeszcze chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy
zagotowanym wywarem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości pod przykryciem na
średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem - całość dokładnie blendujemy. Dodajemy serek i
ponownie blendujemy.
pycha
OdpowiedzUsuńhttps://emistrazaczka.blogspot.com/
Rozgrzewająca
OdpowiedzUsuń