Placek ziemniaczano-marchewkowy z kremowym serkiem
składniki na patelnię o średnicy
23-25 cm
- 1 kg ziemniaków
- 300 g marchewki
- 2 cebule
- 1 pomidor
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 dużych jajek
- 200 g serka śmietankowego lekko solonego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 1,5 łyżeczki cukru
- łyżka octu balsamicznego
- pół łyżeczki imbiru
Na patelni
na oleju rzepakowym szklimy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy cukier, sól do
smaku i ocet balsamiczny i całość jeszcze chwilę dusimy, aż odparuje nadmiar
płynu. Przekładamy do miski.
Pomidora
sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, filetujemy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki i
marchewkę obieramy i szatkujemy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy olej
rzepakowy. Przekładamy przygotowane ziemniaki z marchewką, solimy i
smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Niektóre plasterki powinny
się posklejać, niektóre przysmażyć na złoty kolor.
W między czasie w misce roztrzepujemy
jaja, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy
odłożoną cebulkę, pokrojonego pomidora, odsączone ziarna kukurydzy, sól do
smaku i imbir - całość dokładnie mieszamy. Łyżeczką układamy po całej
powierzchni placka kawałki serka śmietankowego. Następnie wylewamy równomiernie
mieszankę jajeczną. Placek smażymy na złoty kolor z jednej strony. Kiedy brzegi
będą wyraźnie ścięte, za pomocą dużego talerza obracamy placek na druga stronę
i smażymy na złoty kolor. Placek doskonały jest od razu na gorąco, ale równie
dobrze smakuje na zimno. Smacznego!
Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń