wtorek, 9 stycznia 2018

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. ;) 

Jabłka pod kruszonką



Składniki
  • 1,5  kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • na kruszonką:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Mąkę łączymy z solą, skórką pomarańczową i cukrem, dodajemy zimne masło i siekamy. Palcami zagniatamy kruszonkę. Na czas przygotowania jabłek przekładamy kruszonkę w misce do lodówki.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy cynamonem, a następnie obficie i równomiernie schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut, temp. 190 stopni termoobieg, następnie z grzałką górną temp. 200 stopni 10-15 minut. Podajemy od razu. 
 

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)