Jabłka pod kruszonką to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. ;)
Jabłka pod kruszonką
Składniki
- 1,5 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 200 g zimnego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Mąkę łączymy z solą, skórką pomarańczową i cukrem, dodajemy
zimne masło i siekamy. Palcami zagniatamy kruszonkę. Na czas przygotowania jabłek przekładamy kruszonkę w misce do lodówki.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na
ósemki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy cynamonem, a następnie obficie i równomiernie schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut, temp. 190 stopni termoobieg, następnie
z grzałką górną temp. 200 stopni 10-15 minut. Podajemy od razu.
Wyśmienity przepis.
OdpowiedzUsuń