Jakiś czas temu pisałam o akcji #Ambition z dbałością. Zadaniem jej uczestników jest przygotowanie smacznego i zdrowego posiłku oraz estetyczne zaprezentowanie serwowanej potrawy. Pierwszą moją propozycją był wytrawny i zdrowy torcik owsiano-bazyliowy. Dziś przyszła pora na zdrową słodkość, czyli zdrowszą wersję przysmaku z dzieciństwa. Rurki waflowe przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki owsianej. W trosce o moich bliskich zrezygnowałam tym razem z mąki pszennej. Muszę przyznać, że był to doskonały pomysł, gdyż ciasto wyszło jeszcze bardziej chrupiące i kruche. Deser jest idealny dla osób uczulonych na nabiał - nie używamy w nim ani mleka, ani śmietany, ani nawet masła. W przepisie podaję oczywiście alternatywę dla kremu kokosowego, czyli klasyczną bitą śmietanę - to dla tych, którzy nie są alergikami i obstają przy klasycznych smakach. Zachęcam jednak do przygotowania tych słodkości z kremem koksowym - jestem przekonana, że Wam zasmakuje.
Deser przygotujemy bardzo szybko. Dzięki temu przepisowi zadbamy zarówno o zdrowie naszych najbliższych, jak też ich humory, pamiętając przy tym o nas samych - końcowy efekt da nam satysfakcję, a jednocześnie nie stracimy zbyt dużo czasu na żmudne przygotowywania. Zapraszam!
Rurki z kokosową bitą śmietaną - bezglutenowe, bez nabiału
rurki kukurydziane z bitą śmietaną
Składniki na około 16-18
rurek:
- 4 białka
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanka mąki owsianej
- niepełne 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Kokosowa
bita śmietana:
- puszka - 400 ml - mleka kokosowego
- 1,5 łyżki cukru pudru
LUB klasyczna bita śmietana:
- 300 ml śmietanki 36% tłuszczu
- łyżka cukru pudru
Puszkę mleczka kokosowego dobrze chłodzimy- 1-2 dni w
lodówce lub 0,5 - 1 godzina w zamrażalniku. Puszkę otwieramy, zlewamy wodę, a do wysokiego
naczynia przekładamy samą gęstą kokosową śmietankę. Dodajemy cukier puder i
ubijamy na puszysto.
Jeśli wybieramy drugie nadzienie - schłodzoną kremówkę
ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Białka
miksujemy mleczkiem kokosowym lub jeśli przygotowujemy śmietankę kokosową z
wodą zlaną ze śmietanki.. Dodajemy cukier, sól,
pastę waniliową, olej i stopniowo mąki - miksujemy do uzyskania gładkiej
masy.
Ciasto
porcjami wykładamy do waflownicy (ok. 3 łyżki na rurkę, ciasto jest rzadsze od tego,
w którym dominuje mąka owsiana) i pieczemy wafle - ok. 1- 1,5 minuty - na złoty
kolor (na poziomie 3/4 mocy). Od razu po wyjęciu wafel okręcamy dookoła rączki
np. drewnianej łyżki lub dookoła foremek na rurki.
Chwilę
przytrzymujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Rurki musimy zawijać od
razu po zdjęciu z waflownicy- błyskawicznie zastygają i chwila zawłoki
spowoduje, że upieczone wafle nie dadzą się zawinąć. Rurki napełniamy
przygotowanym kremem. Smacznego!
Ps. Idealnym
narzędziem do zwijania rurek jest okrągły trzonek długiej drewnianej łyżki. Aby
łatwo było nam zawijać rurki (a pamiętajmy, że wymaga to wprawy, gdyż pracujemy
na bardzo gorącym cieście, które błyskawicznie zastyga), warto poświęcić jedną
łyżkę i odpiłować od niej zakończenie, pozostawiając jedynie trzonek. Taki
bardzo cienki wałeczek układamy na jednej stronie upieczonego placka waflowego
i błyskawicznie turlając po blacie zwijamy rurkę.
Dla czytelników bloga 10% rabatu na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2016r.)
Już nieraz chciałam zrobić kokosową bitą śmietanę. Właśnie taką z tłustego mleczka kokoswego z puszki. Tak jakoś zeszło. Muszę się za nią wziąć w najbliższym czasie. Musi być pyszna. A rurki z kremem - uwielbiam :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńcóż za pyszności. świetny przepis.
OdpowiedzUsuń