Połączenie karpatki, sernika i ciasta czekoladowego w jednym. Zdrowsza wersja ciasta z kremem, która pięknie się prezentuje i robi wrażenie na domownikach i gościach. To moja ostatnia propozycja dania, zgłoszonego do konkursu #Ambition z dbałością. Z dbałością o smak, zdrowie i walory estetyczne deseru. W tej roladzie przemycamy wartościowy twaróg, mleko oraz witaminę C skrytą w owocach kiwi. Kawałkiem takiej rolady zaspokoimy nasz apetyt na słodkości i poprawimy sobie nastrój w jesienne ponure wieczory. Zapraszam.
Rolada karpatkowa czekoladowo-serowa z kiwi
- ok. 160 ml wody (pół szklanki i ok. 2 łyżki)
- 90 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- łyżka kakao
Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy
mąkę- szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki, a mąka się zaparzyła. Kiedy masa
będzie jednolita, lekko ją studzimy. Następnie miksujemy dodając po 1
jajku. Na sam koniec dodajemy kakao i ponownie dokładnie miksujemy. Ciasto rozprowadzamy
na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy masłem. Pieczemy ok. 25
minut, temp. 220 stopni. Placek studzimy.
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego jak na sernik
- 500 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 200 g masła
- 5-6 sztuk kiwki
Ser, mleko, masło podzielone na mniejsze kawałki,
cukier i kaszę przekładamy do dużego garnka. Cały czas mieszając gotujemy na
małym ogniu do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Gorącą masę wykładamy na
czekoladowe ciasto ptysiowe ułożone na czystej bawełnianej ścierce. Kiwi
obieramy, dzielimy wzdłuż na ćwiartki. Ćwiartki układamy w 3 rzędach wzdłuż
krótszego boku. Roladę zwijamy wzdłuż krótszego boku. Owijamy ściereczką i
wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ściągamy ścierkę, a roladę
chłodzimy jeszcze ok. 2 godzin. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Pamiętajcie o zniżce 10% na produkty Ambition dla czytelników bloga na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2016r.).
Lubię kiwi. Ciekawa propozycja. Pysznie wygląda. Masa z serka musi być pyszna. Lubię takie propozycje. Wszelkie serkowe pyszności zresztą! Zwłaszcza nas słodko. Pozdrawiam piątkowo :)
OdpowiedzUsuń