Pyszny, lekki migdałowy biszkopt przełożony czekoladową masą z mocno wyczuwalną mleczną nutą oraz masą kajmakową. Całość wieńczy czekoladowa polewa. Ciasto pięknie się prezentuje i może być gwiazdą świątecznego stołu.
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
Formę o wymiarach 24x24cm (może być również tortownica o średnicy ok. 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i
smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy
do 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli
na sztywną masę pod koniec dodając porcjami po 1 łyżce cukier. Do sztywnej masy
białkowej dodajemy po 1 żółtku i mieszamy ręcznie za pomocą łopatki. Przesianą
mąkę łączymy ze zmielonymi migdałami. Dodajemy po 1 łyżce do masy i delikatnie
mieszamy za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 minut
do tzw. suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.
·
pół szklanki przegotowanej wody + łyżka
brązowego cukru + sok z połowy cytryny
Ponczem przygotowanym na bazie wody, soku z cytryny i brązowego cukru nawilżamy placki.
Masa
czekoladowa:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pól szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mleka w proszku 27%
- kilka ciasteczek markiz -ok. 8 szt
W garnku topimy masło z cukrem pudrem i wodą. Dodajemy kakao
i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Dokładnie
mieszamy na jednolitą masę, dodajemy pokruszone ciasteczka i ponownie mieszamy.
Krem kajmakowy:
- 300 g masła dobrej jakości - margaryna zepsuje smak, a masa będzie zbyt luźna
- 300 g masy kajmakowej
Miękkie masło ucieramy dodając po 1 łyżce
masy kajmakowej.
Składanie ciasta:
Na dnie formy do pieczenia (najlepiej z odpinanym rantem) układamy: jeden placek biszkoptowy- masa czekoladowa- placek- masa
kajmakowa- placek- polewa
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki galaretki cytrynowej + 3 łyżki gorącej wody
- 5 łyżek śmietany 18%
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło topimy z cukrem i kakao. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Kiedy masa lekko przestygnie, dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto.
Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, wtedy też najłatwiej je pokroić. Przed krojeniem polecam nóż zamoczyć w gorącej wodzie. Smacznego!
Przecudowna :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto musi być gwiazdą stołu :) Wspaniałe ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Tyle czekolady. Toż to istny raj dla smaków. A ten kajmak, migdały. Połączenie doskonałe. Już za sam wygląd ma u mnie owacje na stojąco ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka! :)
Elegancka i niebanalna propozycja :) A czy ciasto dobrze się trzyma i postoi dłużej na stole czy trzeba je od razu jeść? Bo mam wrażenie, że przez tą warstwę kajmakowa wszystko może się rozjeżdżać?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od jakości masła i masy kajmakowej. Jeśli weźmiemy dobre masło i kajmak ciasto powinno ładnie się trzymać. Przechowujemy w lodówce i wyjmujemy poporcjowane na pół godziny przed podaniem. Masa kajmakową bywa czasem kapryśna i potrafi wyjść zbyt rzadka ale przy zachowaniu proporcji 1:1 powinno być ok. Można też użyć mleka skondensowanego słodzonego gotowanego w puszce przez 3 godziny - niektórzy uważają że taki kajmak lepiej się sprawdza a masa jest trwalsza. 😊
UsuńWow, ciasto przepięknie się prezentuje. A jakie musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Słodziutkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńDostojne ciacho)))
OdpowiedzUsuń