Tortille na słodko z białym makiem i kaszą gryczaną
Składniki:
- placki tortilli pszennej
- jajko
- drobny cukier
farsz makowy:
- 250 g białego maku + szklanka mleka
- 100 g białej kaszy gryczanej +1 szklanka mleka - do gotującego się mleka wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie całe mleko
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- szklanka cukru pudru
- łyżka pasty waniliowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
Farsz:
Biały mak wsypujemy do
gotującego się mleka i gotujemy kilka minut, aż mak wchłonie cały płyn.
Następnie mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy ugotowaną w mleku i
zblendowaną kaszę gryczaną białą oraz 100 g zmielonych orzechów włoskich. Dodajemy
cukier puder, miód, jajka i ekstrakt waniliowy oraz śmietanę i dokładnie
mieszamy. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Jeden placek tortilli
smarujemy dokładnie jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Na tortilli
rozprowadzamy równomiernie porcję farszu pozostawiając dookoła ok. 1 cm rant.
Placek z farszem przykrywamy drugą tortillą i dokładnie dociskami brzegi.
Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190 stopni do zarumienienia.Możemy podawać od razu gorące, lub wystudzone. Smacznego!
ten farsz musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
Tortille na słodko? Nigdy nie jadłam. Chcę się skusić. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń