Dynia z piekarnika
faszerowana kurczakiem i ryżem
Składniki:
- 2 małe dynie Hokkaido
- podwójna pierś z kurczaka
- 200 g ryżu
- sól
- pieprz
- 5 łyżek ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- cebula
- olej rzepakowy
- pęczek koperku
Marynata: łączymy ze sobą ketchup, majonez, 3 łyżki oleju,
papryki słodką i ostrą. Piersi kroimy w kostkę (na jeden kęs), solimy i
pieprzymy. Przekładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy całą
noc.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
W garnku na oleju smażymy na złoty kolor pokrojoną w piórka
cebulkę. Dodajemy kurczaka razem z marynatą i dusimy do miękkości mięsa ok. 10
minut. Do kurczaka dodajemy ugotowany ryż . Na samym końcu dodajemy drobno
posiekany koperek.
Pozbawioną pestek dynię faszerujemy przygotowanym farszem.
Wierzch smarujemy olejem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 60 minut, temp. 190
stopni.
Wiele warzyw już faszerowałam. Dyni jeszcze nigdy. Super się to prezentuje. Na pewno jest bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuń