To ciasto będzie idealnym zwieńczeniem uroczystego obiadu. Deser ten to połączenie wilgotnego ciasta serowo-makowego oraz serowo-czekoladowego, którego strukturę wzbogaca ryż preparowany z masą serowo-kajmakową i wyrazistą w smaku masą sezamową. Całość wieńczy trochę nietypowa polewa z ... ptasiego mleczka. Koniecznie ją wypróbujcie - jest doskonała zarówno w smaku, jak i konsystencji. Nutę orzeźwienia wprowadza owoc granatu i kaki (jeśli gonie dostaniecie możecie zastąpić brzoskwinią z puszki). Ciekawym dodatkiem do czekoladowego ciasta jest granola oraz wspomniany ryż preparowany. Dzięki temu ostatniemu ciasto choć wilgotne jest również bardzo puszyste, a podczas jedzenia natrafiamy na kawałki ryżu, co wzbogaca smak i urozmaica strukturę całego ciasta.
Tort makowo-sezamowo-kajmakowy
Składniki na ciasto serowe (tortownica 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką):
- 250 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego - z wiaderka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki suchego maku
- 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżek oleju
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, mak, cukier,
proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre- serek,
olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Ciasto
przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy
ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka.
Studzimy. Przekrawamy na pół - najlepiej metodą z nitką.
Małe ciasto kakaowe - tortownica 17 cm:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki serka twarogowego trzykrotnie zmielonego
- łyżeczka pasty waniliowej
- 1 szklanka granoli orzechowej (szklanka przed zblendowaniem)
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g ryżu preparowanego
- łyżeczka kakao
- szczypta soli
Jajko, cukier i olej miksujemy na jasną masę. Dodajemy ser
oraz pastę waniliową i ponownie miskujemy. Granolę blendujemy na drobniejszą
konsystencję. W misce łączymy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i granolę.
Do składników sypkich porcjami dodajemy mokre i dokładnie miksujemy. Na końcu
dodajemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35-40 minut,
do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy.
Krem sezamowy:
- 250 g ziaren sezamu
- 200 g miękkiego masła
- szklanka cukru pudru
- 220 g sera twarogowego typu włoskiego- słodkiego
- 2 łyżeczki mleka w proszku
- 100 g jogurtowej czekolady
Ziarna sezamu przekładamy do blendera, dodajemy pół szklanki
cukru pudru i krótko miksujemy. Następnie dodajemy ok. 50 g miękkiego masła i
ponowni blendujemy - masa powoli powinna przybierać coraz bardziej jednolitą
konsystencję. Dodajemy resztę cukru pudru i kolejne 50 g masła. Masło dodajemy
partiami - po 50 g miksując całość do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec
dodajemy pokruszony twaróg oraz mleko w proszku i dokładnie miskujemy. Czekoladę
drobno siekamy i dodajemy do masy - dokładnie mieszamy i całość chłodzimy.
Masa serowo-kajmakowa:
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 500 g masy kajmakowej
- 150 g masła
- szklanka kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka pasty waniliowej
- drobno pokrojony 1 owoc kaki
Wszystkie składniki masy przekładamy do garnka i gotujemy
cały czas mieszając na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Masę dzielimy na pół i
do jednej części dodajemy pokrojony owoc
i dokładnie mieszamy.
Składanie: 1 placek makowy - masa serowo-kajmakowa bez
owoców- placek kakaowy pośrodku dużego placka- boki wypełniamy masą
serowo-kajmakową z owocami - masa sezamowa-
placek makowy- polewa ptasie mleczko - pestki
granatu
Polewa:
- 150 g -15 szt. ptasiego mleczka - u mnie truskawkowe
- 8 łyżek mleka
- owoc granatu
Mleko zagaotowujemy, do gotującego się mleka wrzucamy
posiekane ptasie mleczko. Dokładnie mieszamy podgrzewając do momentu uzyskania
jednolitej masy. Pokrywamy nią wierzch ciasta. Dekorujemy pestkami granatu.
Ciasto dobrze schładzamy. Smacznego!
Piękny torcik, taki inny))
OdpowiedzUsuńKocham go już za sam wygląd. Piękny! Uwielbiam torty z makiem. Super. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda to meeega :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń