Ekspresowe szyszki na mleku w proszku
Składniki:
- 35 g ryżu preparowanego
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka w proszku
- mleko - mleko dodajemy w takiej ilości, aby uzyskać gęstą, ale płynną masę kajmkowo-mleczną.
Cukier i mleko w proszku dokładnie mieszamy, przekładamy do
garnka i dolewamy mleko - na początek 3 łyżki, podgrzewamy cały czas mieszając
drewnianą łyżką na niedużym ogniu do połączenia się składników. W razie
potrzeby dolewamy mleko- nim regulujemy gęstość masy, im gęstsza masa tym szyszki szybciej zastygną, ale przy dłuższym leżeniu będą twardsze. Kiedy masa zacznie lekko
bąbelkować, zdejmujemy z ognia i dodajemy ryż. Dokładnie mieszamy. Z jeszcze
ciepłej i plastycznej masy formujemy kuleczki dowolnej wielkości. Masa
błyskawicznie zastyga i od razu możemy podawać nasze domowe słodkości. Najlepiej
smakują od razu po przygotowaniu. Im dłużej leżą tym bardziej twardnieją,
dlatego polecam je robić z małej porcji - są bardzo słodkie i nawet niewielka
ilość zaspokoi każdego łasucha.
Takie szyszki pamiętam z dzieciństwa. Kupowało się je w szkolnym sklepiku. Z chęcią zrobiłabym je w domu. Lubię posmak mleka w proszku. Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńWow, faktycznie powrót do młodości ! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń