poniedziałek, 7 listopada 2016

Ciasto Rafaello- efektowne ciasto bez pieczenia

Dziś deser dla wielbicieli kokosu. Ciasto rafaello bez pieczenia - czyli sposób na efektowną słodkość bez większego wysiłku.



Ciasto Rafaello- efektowne ciasto bez pieczenia


 Składniki:

  • 200 g maślanych herbatników
  •  100 g krakersów
  • 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 500 ml śmietany 36%
  •  szklanka cukru
  •  szklanka kaszy manny
  •  200 g wiórków kokosowych - 1/4 odkładamy do dekoracji.
  • 50 g masła


Mleko zagęszczone, śmietanę, cukier, kaszę i masło podgrzewamy na niedużym płomieniu. Kiedy masa lekko zgęstnieje, cały czas mieszając dodajemy wiórki kokosowe. Całość jeszcze chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje.
Foremkę o wymiarach 24 na 24 cm wykładamy warstwą herbatników. Wykładamy 2/5 masy, ponownie warstwę herbatników, 2/5 masy, krakersy i pozostałą 1/5 masy. Wierzch posypujemy wiórkami koksowymi. Ciasto chłodzimy co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc. 






1 komentarz:

  1. Znam je i uwielbiam. Delikatne, intensywne w smaku, mocno kokosowe. Po prostu bajeczne! Pozdrowionka poniedziałkowe! :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)