Ciasto Rafaello- efektowne ciasto bez pieczenia
- 200 g maślanych herbatników
- 100 g krakersów
- 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 500 ml śmietany 36%
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- 200 g wiórków kokosowych - 1/4 odkładamy do dekoracji.
- 50 g masła
Mleko
zagęszczone, śmietanę, cukier, kaszę i masło podgrzewamy na niedużym płomieniu.
Kiedy masa lekko zgęstnieje, cały czas mieszając dodajemy wiórki kokosowe.
Całość jeszcze chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje.
Foremkę
o wymiarach 24 na 24 cm wykładamy warstwą herbatników. Wykładamy 2/5 masy,
ponownie warstwę herbatników, 2/5 masy, krakersy i pozostałą 1/5 masy. Wierzch
posypujemy wiórkami koksowymi. Ciasto chłodzimy co najmniej 3 godziny, a
najlepiej całą noc.
Znam je i uwielbiam. Delikatne, intensywne w smaku, mocno kokosowe. Po prostu bajeczne! Pozdrowionka poniedziałkowe! :)
OdpowiedzUsuń