Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 6 listopada 2016

Rogale półfrancuskie z makiem i kaszą gryczaną - szybkie i smaczne

Rogaliki półfrancuskie na białym maku i białej kaszy gryczanej to doskonała alternatywa dla rogali Świętomarcińskich. Po pierwsze są dużo łatwiejsze do przygotowania, po drugie dużo szybsze, a po trzecie, dzięki dodatkowi kaszy gryczanej ciut zdrowsze. Moim domownikom i gościom bardzo przypadły do gustu. Nikt nawet nie podejrzewał, że jednym ze składników farszu jest kasza gryczana :) .  To jak- zrobicie na 11 listopada? Zachęcam :))))



 Rogale półfrancuskie z makiem i kaszą gryczaną - szybkie i smaczne



 Składniki na ciasto- ok. 32 duże rogale:


  •  400 g miękkiego masła
  • 400 g serka śmietankowego waniliowego
  •  4 szklanki mąki pszennej

Nadzienie makowe:
  •  250 g białego maku + szklanka mleka
  • 100 g białej kaszy gryczanej +1 szklanka mleka - do gotującego się mleka wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie całe mleko
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka cukru pudru
  •  łyżka pasty waniliowej
  •  2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany/ jogurtu
  •  2 jajka
 Dodatkowo:
  • jajko
  • sok z cytryny
  • cukier puder 
  • łyżeczka kakao
Farsz:
Biały mak wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy kilka minut, aż mak wchłonie cały płyn. Następnie mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy ugotowaną w mleku i zblendowaną kaszę gryczaną białą  (gdyby ciężko się blendowała możemy już teraz do kaszy dodać śmietanę) oraz 100 g zmielonych orzechów włoskich. Dodajemy cukier puder, miód, jajka i ekstrakt waniliowy oraz śmietanę (jeśli nie daliśmy jej do blendowania kaszy) i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pozostałe posiekane orzechy włoskie. 

Ciasto:
Masło ucieramy z serkiem. Cały czas miksując dodajemy porcjami mąkę. Kiedy masa zgęstnieje przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc. Ciasto dzielimy na 8 części, każdą wałkujemy na kształt koła, wykrawamy 4 trójkąty. Jeśli chcemy mniejsze rogaliki, w tym momencie możemy placek podzielić nie na 4, a na 8 części. Przy krótszym boku układamy farsz. Zwijamy rogaliki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Duże rogale pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 190 stopni, małe rogaliki nieco krócej-  ok. 20 minut Jeszcze ciepłe obficie lukrujemy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze, do części lukru dodajemy kakao - kakaowym lukrem dekorujemy końcówki rogali). Smacznego!



Dla osób, którzy lubią posiedzieć w kuchni troszkę dłużej i nie boją się wyzwań, polecam bardziej zbliżone do tradycyjnych rogalików świętomarcińskich rogale francusko-drożdżowe z białym makiem i żurawiną.

3 komentarze:

  1. ciekawy przepis, co roku robię rogale na 11 listopada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi intrygująco, wygląda bardzo smakowicie ;-)
    Przepis na ciasto z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń