Królewskie ciasto drożdżowe- z jabłkami i masą kajmakową
Składniki na ciasto (blacha 35 x 24 cm) :
·
0,5 szklanki mleka
·
1 szklanka maślanki w temp. pokojowej
·
1,5 szklanki cukru waniliowego
· 200 g roztopionego letniego masła
· 2 jajka
·
4 żółtka
· 75 g drożdży
· skórka otarta z pomarańczy
· szczypta soli
Zaczyn- drożdże ucieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 2
łyżki mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10
minut.
Jajka i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn,
mąkę, szczyptę soli, masło, maślankę, skórkę z pomarańczy i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w
ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją
objętość. Ciasto przekładamy do blachy 35 x 24 cm wysmarowanej masłem i
obsypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.
Ponadto:
· ok.
5 średniej wielkości jabłek
· cynamon
·
2 łyżki brązowego cukru gruboziarnistego
·
gęsty serek waniliowy – 250-350 g
Na cieście układamy ok. 1 cm plastry jabłek pozbawionych gniazd nasiennych. Powstałe środki jabłek wypełniamy serkiem waniliowym. Całość równomiernie oprószamy cynamonem i brązowym cukrem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg ok.55 minut.
Masa kajmakowa:
· 400 g miękkiego masła
· 2 puszki kajmaku
· odrobina gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Zimne ciasto przekrawamy
na pół i przekładamy masą kajmakową. Dobrze schładzamy.
Ps. U mnie jak zwykle brak cierpliwości i ciasto rozkroiłam już 2 godzinki po przełożeniu kremem. Najlepiej jednak poczekać kilka godzin, aż ciasto i masa dobrze się połączą.
Jest masa kajmakowa? Musi być pysznie! :) Niesamowity przepis, niby prosty a zaskakujący :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne :) Taki drożdżowy tort :)
OdpowiedzUsuń