Szparagi w marchewce
SKŁADNIKI:
- 2 pęczki szparagów
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżka oleju rzepakowego
- sól do smaku
- garść pestek dyni
- ok. 2 średniej wielkości marchewki
- łyżka octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE:
Z marchewek za pomocą
obieraczki czy mandoliny wycinamy cienkie plastry. Owijamy nimi dookoła
szparagi (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie
zdrewniałą część). Żeby marchewka ładnie się układała końce marchewki przypinamy do szparagów wykałaczkami- pamiętajmy jednak, aby przed podaniem wykałaczki usunąć. Tak przygotowane szparagi przekładamy do naczynia
żaroodpornego. Dodajemy do nich łyżkę oleju i sól do smaku, ocet balsamiczny, pestki
dyni oraz skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy, aby każdy szparag w marchewce
został pokryty marynatą. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 200 stopni, 25 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od
grubości i jakości szparagów- młodsze i cieńsze potrzebują mniej czasu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz