Pulpety z indyka w sosie pomidorowo-rozmarynowym
Pulpety:
·
400 g piersi z indyka
·
600 g indyczych udek
·
łyżeczka soli
·
pół łyżeczki pieprzu
·
2 żółtka
·
średnia cebula
·
łyżka mąki ziemniaczanej
sos:
·
800 g przecieru pomidorowego z bazylią
·
cebula
·
sól do smaku
·
pieprz do smaku
·
łyżka posiekanych świeżych igiełek rozmarynu
·
łyżka octu balsamicznego
Mielimy mięso z piersi i udek indyka. W
trakcie mielenia dodajemy cieciorkę z puszki i cebulę- ważne żeby warzywa
zmielić w połowie mielenia mięsa. W przeciwnym razie znaczna ich część
pozostanie w maszynce. Do zmielonej masy
mięsno-warzywnej dodajemy mąkę i żółtka.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy nieduże pulpety- w trakcie
ich formowania ręce maczajmy w wodzie, wówczas mięso nie będzie kleiło się nam
do rąk.
W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy drobno
posiekaną cebulę. Dodajemy przecier
pomidorowy z bazylią- zagotowujemy. Rozcieńczamy odrobiną wody. Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, rozmarynem oraz octem balsamicznym. W sosie układamy pulpety, przykrywamy
pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok 20 minut. Smacznego.
Pulpety-jedno z moich ulubionych dań:)
OdpowiedzUsuń