Gofry drożdżowe z jabłkami
Składniki:
·
4 żółtka
·
2,5 szklanki mąki ryżowej BIO
·
szczypta soli
·
200 g suszonych daktyli
·
łyżka ekstraktu z wanilii
·
1/2 szklanki oleju rzepakowego
·
1/2 szklanki wody
·
2 jabłka
·
7 g drożdży instant
Sos porzeczkowy:
·
pół słoiczka dżemu porzeczkowego 100%
·
3-4 łyżki mleczka kokosowego bio
Drobno posiekane daktyle zalewamy odrobiną gorącej wody. Następnie gotujemy
na małym ogniu do momentu uzyskania puree- daktyle muszą się rozpaść.
Łączymy suche składniki- mąki, sól i drożdże. W oddzielnej misce łączymy żółtka,
puree daktylowe, mleczko kokosowe, olej, wodę i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki
mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki.
Dodajemy obrane i pokrojone w drobną
kostkę jabłka. Rozgrzaną gofrownicę
smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry.
Dżem porzeczkowy łączymy z mleczkiem
kokosowy. Gorące chrupiące gofry podajemy z sosem. Smacznego!
Nie pomyślałam o tym, że gofry można zrobić z owocami już w środku... Bardzo mi się ten pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuń