Kostka ananasowo-karmelowa
Składniki:
·
500 g mąki pszennej
·
250 g miękkiego masła
·
1,5 szklanki drobnego cukru
·
4 jajka
· duża puszka ananasa pokrojonego w kawałki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy stopniowo jajka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto
przelewamy do formy 35 na 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Kostki ananasa układamy na cieście. Ciasto pieczemy ok. 60
minut, temp. 180 stopni. termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Placek studzimy.
Na masę:
· 3 szklanki soku z ananasa
·
4 żółtka
·
2 łyżki mąki
pszennej
·
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
·
1,5 szklanki
cukru waniliowego
·
łyżka
ekstraktu waniliowego
·
500 g
mascarpone + 2 łyżki cukru pudru
· 200 g miękkiego masła
Mleko i 2 szklanki soku zagotowujemy z cukrem
waniliowym. W 1 szklance soku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka
z sokiem dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką-
żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem utartym z cukrem pudrem i serkiem
mascarpone.
Masę przekładamy na wystudzony placek. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Ponadto:
- 2 tabliczki (po 100 g) czekolady karmelowej
Kocham takie ciasta, proste i piękne. No i zapewne smakowite :) Poza tym.. Ananas. To nie moze być złe :D
OdpowiedzUsuń