sobota, 28 marca 2015

Boczek w musztardzie

Propozycja domowej wędliny na świąteczny stół- prosto i smacznie. Boczek pokrojony w grube plastry i podany na gorąco w towarzystwie surówek może stanowić również samodzielne danie obiadowe.

Boczek w musztardzie




Składniki:
·         1,5 kg boczku- rozkrojonego na roladę i pozbawionego skóry
·         pół słoiczka musztardy stołowej
·         2 łyżeczki musztardy węgierskiej
·         sól
·         pieprz
·         odrobina oleju rzepakowego

Przygotowany boczek pieprzymy i solimy z obu stron. Układamy na desce i smarujemy wewnętrzną warstwę wymieszaną musztardą stołową z musztardą węgierską. Boczek ściśle rolujemy i związujemy dratwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy cienką warstwą musztardy i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy w temp. 190 stopni, termoobieg ok. 2 -2,5 godziny. Dobrze wystudzony kroimy w cienkie plastry. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)