Pasztet mięsno-warzywny
Składniki:
·
0,5 kg boczku
·
0,5 kg wątróbki drobiowej
·
2 marchewki
·
pietruszka
·
2 liście laurowe
·
kilka ziaren pieprzu
·
kilka ziaren ziela angielskiego
·
sól- 1 łyżka
·
pieprz mielony - 1 łyżeczka
·
4 łyżki octu balsamicznego
·
2 duże cebule
·
240 g ugotowanej ciecierzycy (może być również z puszki- waga po odsączeniu zalewy)
·
olej rzepakowy 1/3 szklanki do pasztetu i odrobina do smażenia
·
1 duży seler
·
6 żółtek
·
2 pęczki natki pietruszki
Kurczaka i boczek gotujemy
w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i
ziarnami pieprzu.
Obranego selera ścieramy
na tarce o dużych oczkach i smażymy na oleju rzepakowym.
Na patelni na odrobinie
oleju smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę. Przekładamy do selera.
Na patelni, na której smażyliśmy cebulę obsmażamy wątróbkę.
Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę,
boczek, selera z cebulą, pietruszkę, marchewkę i
ciecierzycę przepuszczamy dwa
razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka,
olej i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo startą gałką
muszkatołową, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Pasztet przekładamy do
wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 2 keksówek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz