Sałatka z kaszy
gryczanej
Składniki:
·
100 g kaszy gryczanej
·
cukinia grillowana marynowana w oleju 100 g
·
papryka grillowana marynowana w oleju 100 g
·
kilka pomidorów suszonych z oleju
·
2-3 duże
ogórki kiszone
·
150 g (jedno opakowanie) serka ziarnistego w śmietance (typu
wiejskiego)
·
garść podprażonych pestek dyni
·
posypka parmezanowo-pistacjowa (garść obranych
solonych pistacji zblendowanych z kawałkiem parmezanu)
·
sól
·
pieprz
·
2 ząbki czosnku z oliwy
·
pęczek pietruszki
Kaszę gotujemy al dente w osolonej wodzie. W
misce łączymy pokrojone w zgrabną kostkę cukinię, paprykę, suszone pomidory,
czosnek, pepperoni oraz ogórki kiszone. Dobrze mieszamy. Dodajemy przestudzoną
kaszę oraz serek ziarnisty- delikatnie mieszamy. Dodajemy pestki dyni, drobno
posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy
pieprzem , odrobiną soli (ogórki, pomidory suszone, pistacje i parmezan są dość
słone, więc dużo dosalać nie musimy) oraz posypką parmezanowo-pistacjową. Kiedy
sałatka przegryzie się w lodówce przekładamy ją do ozdobnej miseczki. Dla
dzieci możemy zaserwować ją w nietypowej formie- nadając jej kształt zajączków i kurczaczków
wielkanocnych. Wystarczy posłużyć się zwykłymi foremkami do wykrawania
ciasteczek właśnie w takim kształcie, ostrożnie napełnić je sałatką i
delikatnie ściągnąć. Dzieciakom na pewno będzie lepiej smakowało :) . Na koniec
całość dekoracyjnie posypujemy jeszcze parmezanowo-pistacjową przyprawą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz