Domowy majonez
Składniki:
·
1 żółtko
·
niepełna szklanka oleju rzepakowego
·
duża szczypta soli
·
szczypta cukru
·
1 łyżka białego octu
Jajko sparzamy
wrzątkiem. Żółtko wybijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy sól, pieprz, ocet i
cukier- całość dokładnie ubijamy - ja robię to ręczną miotełką, ale dobrze
sprawdzi się również blender. Kiedy całość ładnie się połączy dodajemy
cieniutkim strumieniem olej- cały czas ubijając. Tak postępujemy do uzyskania
idealnej konsystencji majonezu. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w
słoiczku do kilku dni. Smacznego!
Wygląda lepiej niż ze słoika! Oczywiście ja olej nierafinowany bym dodała a najlepije oliwę z oliwek ekstra bio lub rzepakowy neirafinowany :) no i sczypta miodu naturalnego bio ;) albo innego neirafinowanego cudu :P Pyyyycha , zrobię na pewno! Siostra i musztardę zrób :P :) ja robiłam :)
OdpowiedzUsuńUżyłam oleju nierafinowanego ;) , a szczypta (dosłownie) cukru nikomu nie zaszkodzi :p . Majonez domowy smakuje przepysznie :)
Usuń