Świąteczna baba migdałowo-kokosowa (bez cukru i glutenu) z owocami
Składniki
- 4 - żółtka
- 2 szklanki puree z daktyli
- 2 szklanki - mąki ryżowej
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki - sody
- 2 łyżki - kakao
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szklanka - oleju kokosowego
- 1 szklanka mleczka kokosowego BIO
- szklanka wiórków koksowych
- 1 duży dojrzały banany
- 2-3 gruszki pokrojone w kostkę
- 3 kiwi pokrojone w niedużą kostkę
Puree:
· 1 kg suszonych daktyli BIO
· gorąca woda- tyle żeby przykryła daktyle
Dodatkowo:
·100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Puree daktylowe-
Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnego dnia dokładnie belndujemy. Część puree, którą przeznaczymy jako polewę warto przetrzeć przez gęste sito.
Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnego dnia dokładnie belndujemy. Część puree, którą przeznaczymy jako polewę warto przetrzeć przez gęste sito.
Masa daktylowa:
·
2 szklanki
puree daktylowego przetartego przez gęste sito
·
6 łyżek mleczka kokosowego
Puree daktylowe łączymy z mleczkiem
kokosowym.
Ciasto:
Mąkę mieszamy z orzechami, skórką cytrynową, sodą i kakao. Żółtka ucieramy z daktylowym puree. Do masy żółtkowej dodajemy porcjami składniki suche, olej i mleczko kokosowe,. Na końcu do ciasta dodajemy wiórki kokosowe, pokrojone w kostkę kiwi, gruszkę oraz banana. Ciasto przekładamy do dwóch silikonowych foremek na babkę z kominem średnica ok. 24 cm lub do dwóch silikonowych dużych keksówek. Ciasto jest dość wilgotne i doskonale odchodzi od silikonu, jeśli użyjemy zwykłych foremek możemy mieć problem z wyciągnięciem babek.
Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180
stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy.
Z każdej
babki odkrawamy wierzch. Dolną część smarujemy masą daktylową. Na masę kruszymy
odcięte wcześniej części ciasta (podobnie jak w cieście leśny mech czy kopiec
kreta) . Wierzch dekorujemy uprażonymi migdałami.
Jeśli
upieczemy ciasto w keksówkach to wystudzone placki wystarczy jedynie posmarować
masą daktylową (bez odkrawania górnej części) i udekorować migdałami.
Smacznego!
Aż ślinka cieknie na sam widok, super! Musi być baaaaaaardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń