Kajmakowy sernik z pomarańczową pianką
Na spód:
· 200 g miękkiego masła
·
15 kromek maślanego chleba tostowego
·
1 szklanka cukru
·
kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
Chleb blendujemy z
masłem i cukrem na masę przypominającą konsystencją mokry piasek. Ciastem
wylepiamy tortownicę (średnica 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką). Spód
smarujemy czekoladowym kremem.
Masa serowa:
· 800 g
sera trzykrotnie mielonego
· 1,5 szklanki
cukru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 1 budyń śmietankowy
·
1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 2
jajka
· 3
żółtka
· 200 g miękkiego masła
·
500 g masy krówkowej
Masło ucieramy z
cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo
dodajemy masę krówkową, ser, budyń
w proszku, mąki, jajka i żółtka. Wylewamy na chlebowy spód. Pieczemy 60 minut
w temp. 180 stopni., następnie zmniejszamy temp. do 160 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
·sok z 1 dużej pomarańczy
·
sok z połowy
cytryny
· 2 żółtka
· 1 jajko,
· ½ szklanki cukru
·
2 łyżki domowego cukru waniliowego
·
2 łyżki zimnego masła,
· duża szczypta soli,
Sok z pomarańczy i
cytryny podgrzewamy. Jajko i żółtka miksujemy na
puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując powoli dolewamy
do jajek gorący sok. Masę przelewamy do garnka i na małym ogniu, cały czas
ubijając ręczną trzepaczką, podgrzewamy aż masa zgęstnieje (ok. 20 minut). Dodajemy
zimne masło i sól. Masę przekładamy na wystudzony sernik. Całość dobrze
schładzamy i dekorujemy ozdobnymi czekoladowymi jajeczkami.
Mmm, musiał smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń