Kieszonki schabowe z tartymi pieczarkami i pistacjowo-rukolowym pesto
Składniki:
·
Schab- 1 kg
· 1 opakowanie rukoli 125 g
·
Ząbek czosnku
· 1 garść uprażonych nasion słonecznika
· 150 g obranych pistacji
·
Sól
·
Pieprz
·
Łyżeczka miodu
·
Łyżka octu balsamicznego
·
Kilka łyżek oleju rydzowego
·
Bułka tarta do panierowania
·
Mąka do panierowania
· 3 żółtka + trochę wody do panierowania
·
Olej do smażenia
·
pieczarki 500 g + pęczek natki pietruszki
Ze schabu wycinamy cienkie kieszonki, delikatnie je
rozbijamy. Każdą kieszonką solimy i pieprzymy z każdej strony.
Czosnek, pistacje, ocet balsamiczny, pomidory
suszone, miód i rukolę blendujemy
dodając stopniowo olej rydzowy. Dodajemy pestki słonecznika i ponownie
dokładnie blendujemy regulując gęstość pasty olejem rydzowym. Doprawiamy solą i
pieprzem.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na
odrobinie oleju spod suszonych pomidorów do uzyskania chrupiących wiórków. Kiedy
patelnię ściągniemy z ognia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdą kieszonkę schabową wypełniamy łyżeczką pieczarek i pastą
na bazie rukoli. Zapinamy wykałaczką, panierujemy w mące, następnie w żółtku
rozbełtanym z odrobiną wody i w bułce tartej. Każdą kieszonkę smażymy na dobrze
rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz