Zapraszam na zdrowy tort - bez mąki i białego cukru - idealny dla osób stosujących dietę opartą na niskim indeksie glikemicznym. Tort na bazie fasoli, fruktozy i całej masy aromatycznych dodatków - szlachetnej wanilii i skórki pomarańczowej idealnie pasującej do ciemnego kakao. Polecam - oprócz tego, że jest zdrowy, to w dodatku przygotujecie go stosunkowo szybko.;)
Zdrowy tort urodzinowy - tort o niskim indeksie glikemicznym
Torcik z fasoli z kremem twarożkowo-waniliowym - niski IG
Składniki na 2 tortownice o średnicy 16 cm- puszka białej fasoli konserwowej - 400 g - po odsączeniu 240 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- 4-5 łyżek fruktozy
- skórka z pomarańczy
Fasolę płuczemy na sicie wodą, odsączamy, przekładamy do
miski i blendujemy na jednolitą masę razem z jajami i jogurtem. Dodajemy kakao,
proszek do pieczenia, ziarenka wanilii, skórkę otartą z pomarańczy i fruktozę.
Wszystko mieszamy i przelewamy po równo do 2 tortownic wysmarowanych masłem i
wysypanych mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do tzw. suchego
patyczka. Studzimy. Odcinamy wybrzuszone
części.
Krem:
- 250 g twarogu typu włoskiego słodkiego
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki fruktozy
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wszystkie składniki masy dokładnie blendujemy i przekładamy
nimi wystudzone placki. Częścią kremu pokrywamy wierzch i boki ciasta. Wierzch
dekorujemy pozostałym pokruszonym ciastem. Smacznego!
Wow, dawno żadnego tortu nie jadłam a za dwa tygodnie mam urodziny ,to chyba wiem kiedy go zjem :D
OdpowiedzUsuńJa wezmę fasolę białą gotowaną i erytrytol będzie super
OdpowiedzUsuńUżywając zamiast fruktozy zwykłego cukru ile powinnam go dodać?
OdpowiedzUsuń