Nie ma nic lepszego niż rożki z ciasta francuskiego - oczywiście domowego na maśle z pysznymi kwaśnymi antonówkami. Uwielbiam je tak samo jak rożki z borówkami. Zdecydowanie polecam. Stanowią konkurencję dla niejednej szarlotki ;) .
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami
- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 150 g miękkiego masła
- 220 g zimnej wody
- Do środka - 250 g zimnego masła
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, robimy kopczyk, dołek i wylewamy do
niego wodę. Zarabiamy nożem, dodajemy
masło w kawałkach i szybko wyrabiamy ciasto - jedynie do połączenia
składników. Z ciasta formujemy kulę, nacinamy na krzyż na górze, owijamy w
folię i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, a potem do lodówki na 30 minut.
W między czasie zimne masło przekładamy pomiędzy
2 kawałki papieru do pieczenia lub foli. Rozbijamy je wałkiem na kształt
prostokąta. Z lodówki wyjmujemy ciasto, wykładamy na blat (najlepiej zimny
marmurowy) podsypany mąką i wałkujemy na prostokąt 1 raz dłuższy od kawałka
masła i o takiej samej szerokości co masło. Układamy masło i zaklejamy w
cieście. Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Zaczynamy składanie i wałkowanie - za jednym razem 2 tury:
Przy każdej nowej turze obracamy ciasto
tak, aby złożenie zawsze było z boku. Ciasto wstawiamy do zamrażalki na 10
minut, potem do lodówki na 20 minut i powtarzamy wałkowanie - 2 rundy tzn.
jedna prosta i jedna podwójna. Znowu do
zamrażali na 10 minut i do lodówki na 20 minut. Ciasto jest już gotowe do
użycia. Gotowego ciasta uzyskamy ok. 1160 g, co odpowiada mniej więcej 3
opakowaniom ciasta francuskiego ze sklepu.
Farsz: na 18 rożków
- 4-5 dużych jabłek - antonówek
- ok. 6 łyżek cukru - cukier do smaku
- ok. 3 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy cukier, mąkę i cynamon - dokładnie
mieszamy i odstawiamy.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Bierzemy jedną część
ciasta francuskiego i wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco ponad 30 x 20
cm. Tak rozwałkowany płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x
10 cm. (tak samo postępujemy z pozostałymi 2 płatami ciasta).
W jednym rogu układamy łyżkę farszu. Brzegi smarujemy
roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Każdy kwadrat zamykamy po przekątnej,
brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem, w każdym rożku robimy po 3 nacięcia.
Pieczemy w temp. 230 stopni ok. 25 minut lub na złoty kolor. Jeszcze ciepłe
pokrywamy lukrem (sok z cytryny + cukier
puder ile zabierze).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz