poniedziałek, 25 września 2017

Naleśniki na maślance z dynią, sezamem i mozzarellą

Naleśniki faszerowane pieczoną dynią Hokkaido to idealny jesienny obiad. ;)

Naleśniki na maślance z dynią, sezamem i mozzarellą


składniki na 8 naleśników:
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4-1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oleju

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka, olej i maślankę - dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy wodę - tyle, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Następnie nalewamy chochelkę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor.

Farsz:
  • kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido (dynię poporcjowaną w łódki, razem ze skórką, skrapiamy obficie olejem i solimy; pieczemy do miękkości ok. 20- 30 minut, temp. 200-210 stopni)
  • 250 g mozzarelli
  • kilka łyżek ketchupu 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • odrobina oleju

Mozarellę ścieramy na tace o dużych oczkach, dynię kroimy w dość drobną kostkę - przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sezam, musztardę, odrobinę oleju i delikatnie mieszamy. 
Każdy naleśnik smarujemy ketchupem, wykładamy porcję farszu i zawijamy w rulon. Naleśniki podsmażamy na odrobinie oleju na patelni - na niezbyt dużym ogniu, żeby mozzarella zdążyła się rozpuścić zanim naleśniki zrumienią się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)