Naleśniki na maślance z dynią, sezamem i mozzarellą
składniki na 8 naleśników:
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4-1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka oleju
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka, olej i maślankę -
dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy wodę - tyle, aby uzyskać
ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Następnie
nalewamy chochelkę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną masła.
Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor.
Farsz:
- kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido (dynię poporcjowaną w łódki, razem ze skórką, skrapiamy obficie olejem i solimy; pieczemy do miękkości ok. 20- 30 minut, temp. 200-210 stopni)
- 250 g mozzarelli
- kilka łyżek ketchupu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- odrobina oleju
Mozarellę ścieramy na tace o dużych oczkach, dynię kroimy w
dość drobną kostkę - przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy
sezam, musztardę, odrobinę oleju i delikatnie mieszamy.
Każdy naleśnik smarujemy ketchupem, wykładamy porcję farszu
i zawijamy w rulon. Naleśniki podsmażamy na odrobinie oleju na patelni - na
niezbyt dużym ogniu, żeby mozzarella zdążyła się rozpuścić zanim naleśniki zrumienią się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz