Waniliowy sernik przygotowany w kąpieli wodnej w wydaniu jesiennym, czyli udekorowany waniliowym kremem dyniowym. Pięknie się prezentuje i smakuje wybornie. Jeśli wolicie, możecie do kremu dodać zamiast wanilii przyprawy korzenne. Przetestujcie przepis ;) - może w najbliższy weekend?
Sernik waniliowy z kremem dyniowym
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm)
Ciastka i masło blendujemy do otrzymania kruszonki.
Przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boki
pozostawiamy bez obkładania papierem). Kruszonkę wyrównujemy. Tortownicę
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 12 minut na złoty
kolor. Studzimy.
Masa serowa (składniki w temp. pokojowej)
- 3 jajka
- łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja krótko miksujemy z cukrem, dodajemy pastę waniliową,
mąkę i szczyptę soli - krótko miksujemy. Na koniec dodajemy ser i śmietankę i
całość krótko, ale dokładnie miksujemy. Wylewamy na wystudzony spód. Pieczmy w
kąpieli wodnej w temp. 170 stopni ok. 45 - 50 minut - wierzch sernika musi być
dobrze ścięty. Sernik wyciągamy z kąpieli wodnej i studzimy w temp. pokojowej.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Kąpiel wodna - zanim na spód wylejemy masę serową tortownicę
owijamy szczelnie folią aluminiową - podwójną warstwą po zewnętrznej stronie.
Wylewamy masę i formę ustawiamy w dużej formie o wysokim rancie. Wlewamy do
niej gorącą wodę do połowy wysokości formy na sernik. Wstawiamy do piekarnika.
Krem dyniowy
- 200 g puree z dyni Hokkaiod
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka pasty waniliowej
Mascarpone ucieramy z pozostałymi składnikami na gładki
krem. Kremem dekorujemy schłodzony sernik.
jak pięknie ozdobiony!
OdpowiedzUsuń