Domowy pasztet rybny z dodatkiem ryżu i pomidorów smakuje doskonale. Jeden z moich ulubionych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis ;) .
Domowy pasztet rybny z ryżem
domowy pasztet
- 1 kg dorsza (mrożone filety/ kawałki ryby)
- 1 cebula
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki masła klarowanego
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 100 g ryżu
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki ketchupu
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Na maśle klarowanym smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy kawałki ryby (uprzednio rozmrożonej i odciśniętej z nadmiaru wody) i smażymy, aż straci surowość. Rybę z cebulą łączymy z ugotowanym ryżem i suszonymi pomidorami. Całość studzimy i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Do zmielonej masy dodajemy majonez, jajka, sok z cytryny, ketchup i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Masę rybną wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Powierzchnię wygładzamy. Pasztet pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.
oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuń