Muffinki na jogurcie z nadzieniem - muffiny z maliną, muffiny z krówką, muffiny z dżemem
Składniki na ok. 18 muffinek:- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- pół szklanki jogurtu - u mnie waniliwo-malinowego
- dżem z czarnej porzeczki/ kajmak/ maliny
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier,
proszek do pieczenia, w drugiej mokre- jaja, olej, mleko i jogurt. Do
składników sypkich dolewamy mokre i mieszamy. Łyżkę masy wykładamy na dno
foremek wyłożonych papilotkami, na ciasto wykładamy pół łyżeczki dżemu/ kajmaku
lub 1 dużą malinę i przykrywamy kolejną
porcją ciasta. Pieczemy ok. 25 minut temp. 190 stopni. Wystudzone smarujemy
lukrem (sok z 1/2 cytryny +cukier puder ile zabierze).
Ależ słodziutko wyglądają te muffiny, moja mama zawsze mi takie robiła
OdpowiedzUsuń:) mamine wypieki zawsze są najlepsze.
Usuń