Zapraszam na francuski klasyk - tartę tatin - czyli tartę z jabłkami, a właściwie z ogromną ilością jabłek. Pyszne maślane, chrupiące i doskonale listkujące ciasto francuskie, duża ilość owoców i maślany karmel - wszystko stanowi doskonałe połączenie smaków. Deser idealny do jesiennej herbatki ;) Polecam.
Tartę przygotowałam według wskazówek Anny Olson.
Tartę przygotowałam według wskazówek Anny Olson.
Tarta Tatin
Składniki na ciasto francuskie- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 150 g miękkiego masła
- 220 g zimnej wody
- Do środka - 250 g zimnego masła
W dużej misce mieszamy mąkę z solą,
robimy kopczyk, dołek i wylewamy do niego wodę. Zarabiamy nożem, dodajemy
masło w kawałkach i szybko wyrabiamy ciasto - jedynie do połączenia składników.
Z ciasta formujemy kulę, nacinamy na krzyż na górze, owijamy w folię i
wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, a potem do lodówki na 30 minut.
W między czasie zimne masło przekładamy
pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia lub foli. Rozbijamy je wałkiem na
kształt prostokąta. Z lodówki wyjmujemy ciasto, wykładamy na blat (najlepiej
zimny marmurowy) podsypany mąką i wałkujemy na prostokąt 1 raz dłuższy od
kawałka masła i o takiej samej szerokości co masło. Układamy masło i zaklejamy
w cieście. Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Zaczynamy składanie i
wałkowanie - za jednym razem 2 tury:
- jedna tura prosta - tzw. złożenie na 3
Przy każdej nowej turze obracamy ciasto
tak, aby złożenie zawsze było z boku. Ciasto wstawiamy do zamrażalki na 10
minut, potem do lodówki na 20 minut i powtarzamy wałkowanie - 2 rundy tzn.
jedna prosta i jedna podwójna. Znowu do zamrażali na 10 minut i do
lodówki na 20 minut. Ciasto jest już gotowe do użycia. Gotowego ciasta
uzyskamy ok. 1160 g, co odpowiada mniej więcej 3 opakowaniom ciasta francuskiego
ze sklepu.
Składniki na tartę (patelnia o średnicy dolnej 23 cm, a górnej 28 cm).
- 380 g ciasta francuskiego z przepisu powyżej
- 1,2 kg (ok. 5 sztuk) jabłek do wypieków - np. antonówek
- 90 g masła (30 + 60)
- 1/2 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto wałkujemy na kształt patelni - okrąg o średnicy 28 cm
. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd
nasiennych. 30 g masła topimy i polewamy nim jabłka. Jabłka zasypujemy 2 łyżkami
cukru. W tym momencie możemy owoce posypać również cynamonem (ok. 1/2 łyżeczki). Owoce odstawiamy na bok.
Patelnię (którą można później wstawić do piekarnika)
ustawiamy na palniku na średniej mocy, dodajemy pozostałe (60 g) masło i cukier
(1/2 szklanki) oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Kiedy mieszanina zacznie
lekko bąbelkować na brzegach, układamy
ciasno połówki jabłek przecięciem do góry. Zwiększamy płomień i gotujemy na
dużej mocy ok. 2 minuty, do momentu aż płyn zacznie mocno bąbelkować na
krawędziach patelni. Wówczas patelnię wstawiamy do pieca na ok. 10 minut.
Po tym czasie patelnię wyjmujemy. Temperaturę
zwiększamy do 220-230 stopni. Na
gorących jabłkach układamy przygotowane ciasto francuskie, chowając delikatnie
jego brzegi do środka patelni za pomocą
widelca. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 30 minut do momentu aż
ciasto będzie ciemno złote. Patelnię wyjmujemy z pieca i pozostawiamy w temp.
pokojowej na ok. 15-20 minut. Nożem delikatnie luzujemy brzegi ciasta od
patelni. Następnie przekładamy tartę na duży talerz tak, aby ciasto francuskie
znajdowało się teraz na dole, a jabłka na górze. Smacznego.
Jak to smacznie i pysznie wygląda. Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuń