Ciasto francuskie - oryginalny przepis francuski
Składniki- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 150 g miękkiego masła
- 220 g zimnej wody
- Do środka - 250 g zimnego masła
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, robimy kopczyk, dołek i wylewamy do
niego wodę. Zarabiamy nożem, dodajemy
masło w kawałkach i szybko wyrabiamy ciasto - jedynie do połączenia
składników. Z ciasta formujemy kulę, nacinamy na krzyż na górze, owijamy w
folię i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, a potem do lodówki na 30 minut.
W między czasie zimne masło przekładamy pomiędzy 2 kawałki
papieru do pieczenia lub foli. Rozbijamy je wałkiem na kształt prostokąta. Z
lodówki wyjmujemy ciasto, wykładamy na blat (najlepiej zimny marmurowy) podsypany
mąką i wałkujemy na prostokąt 1 raz dłuższy od kawałka masła i o takiej samej
szerokości co masło. Układamy masło i zaklejamy w cieście. Zaczynamy wałkować -
za jednym razem 2 tury:
- jedna tura prosta - tzw. złożenie na 3
- jedna tura podwójna - tzn. na 3 i pół.
Przy każdej nowej turze obracamy ciasto tak, aby złożenie
zawsze było z boku. Ciasto wstawiamy do zamrażalki na 10 minut, potem do
lodówki na 20 minut i powtarzamy wałkowanie - 2 rundy tzn. jedna prosta i jedna podwójna. Znowu do zamrażali na
10 minut i do lodówki na 20 minut. Ciasto jest już gotowe do użycia. Gotowego ciasta uzyskamy ok. 1115 g, co odpowiada mniej więcej 3 opakowaniom ciasta francuskiego ze sklepu.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać ile czasu Pani piecze ciasto? ;)
Rewelacyjny przepis, dziękuję, że zebrałaś go w jednym miejscu, bo każdorazowe szukanie w komentarzach na moich wypiekach byłoby uciążliwe. Nie wiedziałam, że ciasto francuskie jest tak łatwe w przygotowaniu! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń