Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 13 czerwca 2017

Ciasto francuskie - oryginalny przepis francuski

Dziś przepis na domowe ciasto francuskie. Jest on genialny - po pierwsze stosunkowo szybko się je robi, po drugie z ciastem pracuje się doskonale, po trzecie - smakuje i listkuje idealnie. Przepis znalazłam jako komentarz do przepisu na ciasto francuskie opublikowane na stronie Moje Wypieki, a podzieliła się nim Karo, która kończy szkołę we Francji, gdzie uczy się zawodu "patissier". Przepis przetestowany i wielokrotnie wykorzystany - także zdecydowanie polecam ;)

Ciasto francuskie - oryginalny przepis francuski

 Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 220 g zimnej wody
  • Do środka - 250 g zimnego masła
 
W dużej misce mieszamy mąkę  z solą, robimy kopczyk, dołek i wylewamy do niego wodę. Zarabiamy nożem, dodajemy  masło w kawałkach i szybko wyrabiamy ciasto - jedynie do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, nacinamy na krzyż na górze, owijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, a potem do lodówki na 30 minut.
W między czasie zimne masło przekładamy pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia lub foli. Rozbijamy je wałkiem na kształt prostokąta. Z lodówki wyjmujemy ciasto, wykładamy na blat (najlepiej zimny marmurowy) podsypany mąką i wałkujemy na prostokąt 1 raz dłuższy od kawałka masła i o takiej samej szerokości co masło. Układamy masło i zaklejamy w cieście. Zaczynamy wałkować - za jednym razem 2 tury:
- jedna tura prosta - tzw. złożenie na 3
- jedna tura podwójna -  tzn. na 3 i pół.
 
Przy każdej nowej turze obracamy ciasto tak, aby złożenie zawsze było z boku. Ciasto wstawiamy do zamrażalki na 10 minut, potem do lodówki na 20 minut i powtarzamy wałkowanie - 2 rundy tzn. jedna  prosta i jedna podwójna. Znowu do zamrażali na 10 minut i do lodówki na 20 minut. Ciasto jest już gotowe do użycia.  Gotowego ciasta uzyskamy ok. 1115 g, co odpowiada mniej więcej 3 opakowaniom ciasta francuskiego ze sklepu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz