poniedziałek, 12 czerwca 2017

Sernik bez pieczenia z truskawkami i kawowym kremem maślanym na bezie włoskiej

Sernik z truskawkami, dużą ilością truskawek... w dodatku bez pieczenia.... elegancki i efektowny. Z kawową pianką. Brzmi nieźle? A jeszcze lepiej smakuje. Do dzieła ;) .

Sernik bez pieczenia z truskawkami i kawowym kremem maślanym na bezie włoskiej



 Spód
  • ok. 200 g kulek waflowych w czekoladzie

Kulkami wafelkowymi wykładam dno tortownicy o średnicy 26 cm.  

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 240 g masła

Masło topimy w garnku. W oddzielnej misce ubijamy jaja z cukrem. Dodajemy  proszek budyniowy i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy ser i ponownie całość miksujemy na gładką masę. Cały czas miksując wlewamy roztopione i lekko wystudzone masło.  Całość przekładamy do garnka i  cały czas mieszając gotujemy na niedużym ogniu, aż masa się zagotuje i zgęstniej. Masę wylewamy na przygotowany spód. Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki. Po 4-5 godzinach chłodzenia delikatnie nożem odkrawamy ciasto dookoła tortownicy, zdejmujemy rant formy. Ostrożnie nożem odcinamy spód od dna tortownicy i sernik delikatnie zsuwamy na paterę. Na schłodzonym cieśnie układamy połówki truskawek rozcięciem do dołu.  

Kawowa  masa maślana na bezie włoskiej:

·         360 g masła w temp. pokojowej (masło musi być dobrej jakości, 82% tłuszczu)

·         4 białka z dużych jajek

·         3 łyżki i 10 łyżek drobnego cukru do wypieków

·         1/4 szklanki bardzo mocnego espresso albo ristretto

·         1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru (w sumie 3 łyżki). W między czasie zagotowujemy w rondelku 1/4 szklanki mocnej kawy z 10 łyżkami cukru. Syrop podgrzewamy do uzyskania 115°C (sprawdzamy termometrem cukierniczym). Natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy do ubitych białek. W momencie dodawania syropu, białka musimy cały czas ubijać na średnich obrotach miksera, syrop wlewamy cienkim strumieniem jak najbliżej ścianki miski. Kiedy cały syrop dodamy już do białek, zwiększamy obroty miksera i miksujemy całość do momentu, aż masa uzyska temp. pokojową- potrwa to ok. 10 - 12 minut. Powstanie nam gęsta, stabilna i lśniąca kawowa beza włoska. Następnie, cały czas mieszając dodajemy partiami miękkie masło - najlepiej po łyżce. Nie śpieszmy się z jego dodawaniem. Powstanie nam gęsta, a zarazem lekka i puszysta masa. Na koniec miksowania dodajemy ekstrakt waniliowy. W tym momencie, jeśli masa wyda nam się za mało kawowa możemy dodać jeszcze 2-3 łyżki mocnej wystudzonej kawy.  Masę wykładamy dekoracyjnie na owoce. Wierzch ciasta zdobimy plasterkami truskawek. Owoce smarujemy glazurą (łyżka galaretki cytrynowej + odrobina wrzątku - studzimy i lekko tężejącą smarujemy pędzelkiem owoce). Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.  Smacznego!

 




 

3 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)