Sernik bez pieczenia z truskawkami i kawowym kremem maślanym na bezie włoskiej
Spód
- ok. 200 g kulek waflowych w czekoladzie
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 240 g masła
Masło topimy w garnku. W
oddzielnej misce ubijamy jaja z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy i dokładnie miksujemy,
następnie dodajemy ser i ponownie całość miksujemy na gładką masę. Cały czas
miksując wlewamy roztopione i lekko wystudzone masło. Całość przekładamy do garnka i cały czas mieszając gotujemy na niedużym
ogniu, aż masa się zagotuje i zgęstniej. Masę wylewamy na przygotowany spód.
Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki. Po 4-5 godzinach chłodzenia
delikatnie nożem odkrawamy ciasto dookoła tortownicy, zdejmujemy rant formy.
Ostrożnie nożem odcinamy spód od dna tortownicy i sernik delikatnie zsuwamy na
paterę. Na schłodzonym cieśnie układamy połówki truskawek rozcięciem do dołu.
Kawowa masa maślana na bezie włoskiej:
·
360
g masła w temp. pokojowej (masło musi być dobrej jakości, 82% tłuszczu)
·
4
białka z dużych jajek
·
3
łyżki i 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
·
1/4
szklanki bardzo mocnego espresso albo ristretto
·
1,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
Miękkie
masło ucieramy mikserem na puch, odstawiamy.
Białka
ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru (w sumie 3 łyżki). W
między czasie zagotowujemy w rondelku 1/4 szklanki mocnej kawy z 10 łyżkami
cukru. Syrop podgrzewamy do uzyskania 115°C (sprawdzamy termometrem cukierniczym).
Natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy do ubitych białek. W momencie
dodawania syropu, białka musimy cały czas ubijać na średnich obrotach miksera,
syrop wlewamy cienkim strumieniem jak najbliżej ścianki miski. Kiedy cały syrop
dodamy już do białek, zwiększamy obroty miksera i miksujemy całość do momentu,
aż masa uzyska temp. pokojową- potrwa to ok. 10 - 12 minut. Powstanie nam
gęsta, stabilna i lśniąca kawowa beza włoska. Następnie, cały czas mieszając
dodajemy partiami miękkie masło - najlepiej po łyżce. Nie śpieszmy się z jego
dodawaniem. Powstanie nam gęsta, a zarazem lekka i puszysta masa. Na
koniec miksowania dodajemy ekstrakt waniliowy. W tym momencie, jeśli masa wyda
nam się za mało kawowa możemy dodać jeszcze 2-3 łyżki mocnej wystudzonej kawy. Masę
wykładamy dekoracyjnie na owoce. Wierzch ciasta zdobimy plasterkami truskawek.
Owoce smarujemy glazurą (łyżka galaretki cytrynowej + odrobina wrzątku -
studzimy i lekko tężejącą smarujemy pędzelkiem owoce). Ciasto ponownie
wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego!
Ślicznie udekorowany!
OdpowiedzUsuńPiękny ten sernik. Podoba mi się zarówno wizualnie jak i kompozycja smakowa :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny sernik! Wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuń