Zapraszam na pyszny sernik dedykowany osobom na diecie opartej na niskim indeksie glikemicznym. Sernik przygotowany jest bez mąki pszennej i bez białego cukru. Smakuje doskonale i wcale nie jest gorszy od klasycznego sernika. Zdecydowanie polecam.
Sernik o niskim indeksie glikemicznym
sernik bez mąki pszennej i białego cukru
spód
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki fruktozy
- 1 żółtko
Mąkę łączyny z fruktozą. Dodajemy zimne masło i siekamy.
Dodajemy żółtko - zagarniamy nożem z mąką, a następnie dłonią zagniatamy
jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy na kształt tortownicy o średnicy 24 cm.
Wykładamy nim foremkę i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Nakłuwamy widelcem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15 minut. Studzimy.
Masa:
- 5 jaj
- 500 g sera twarogowego trzyktrotnie zmielonego gęstego i tłustego
- pół szklanki fruktozy
- łyżeczka pasty waniliowej
Ser, jaja oraz fruktozę i wanilię miksujemy na gładką masę.
Masę wykładamy na spód. Pieczemy ok. 60 minut. temp. 165
stopni.
Gotowy sernik studzimy i chłodzimy w lodówce.
Polewa:
- 200 g serka śmietankowego lekko solonego
- 1,5 łyżki fruktozy
- skórka z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Serek, skórkę z cytryny, sok i fruktozę ucieramy na gładką masę. Pokrywamy nią
wierzch sernika. Smacznego.
Nie dość, że sernik to jeszcze niski indeks glikemiczny - czy to już niebo? :D
OdpowiedzUsuńjuż od dawna przybieram się do przetestowania mąki z ciecierzycy. może w końcu ku temu pora? :)
OdpowiedzUsuńZachęcam ;)
UsuńAle dlaczego fruktoza?
OdpowiedzUsuń