środa, 4 października 2017

Sernik o niskim indeksie glikemicznym

Zapraszam na pyszny sernik dedykowany osobom na diecie opartej na niskim indeksie glikemicznym. Sernik przygotowany jest bez mąki pszennej i bez białego cukru. Smakuje doskonale i wcale nie jest gorszy od klasycznego sernika. Zdecydowanie polecam.

Sernik o niskim indeksie glikemicznym

sernik bez mąki pszennej i białego cukru


spód
  • 170 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki fruktozy
  • 1 żółtko

Mąkę łączyny z fruktozą. Dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtko - zagarniamy nożem z mąką, a następnie dłonią zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy na kształt tortownicy o średnicy 24 cm. Wykładamy nim foremkę i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15 minut. Studzimy.


Masa:
  • 5 jaj
  • 500 g sera twarogowego trzyktrotnie zmielonego gęstego i tłustego 
  • pół szklanki fruktozy
  • łyżeczka pasty waniliowej
Ser, jaja oraz fruktozę i wanilię miksujemy na gładką masę.
Masę wykładamy na spód. Pieczemy ok. 60 minut. temp. 165 stopni. 
Gotowy sernik studzimy i chłodzimy w lodówce.

Polewa:
  • 200 g serka śmietankowego lekko solonego
  • 1,5 łyżki  fruktozy
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny




Serek, skórkę z cytryny, sok  i fruktozę ucieramy na gładką masę. Pokrywamy nią wierzch sernika.  Smacznego.


4 komentarze:

  1. Nie dość, że sernik to jeszcze niski indeks glikemiczny - czy to już niebo? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. już od dawna przybieram się do przetestowania mąki z ciecierzycy. może w końcu ku temu pora? :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)